Українським грунтам не вистачає вологи

03.07.2016 / Новини

Тепла в більшості днів погода, достатні і оптимальні запаси вологи в грунті створювали в Україні сприятливі умови для зростання, розвитку і формування врожаю всіх сільськогосподарських культур.

Для наливу зерна ранніх зернових умови складалися близькими до оптимальних. Зберігалася випередження середніх багаторічних термінів фенологического розвитку основних сільськогосподарських культур на 1 – 3 тижні. Про це йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометеоцентру.

Однак низькі нічні температури повітря на початку декади, особливо в західних областях, де мінімальна температура знижувалася лише до +2-5°, стримували і гнобили розвиток теплолюбних культур.

Умови для теплолюбних культур значно поліпшилися  з настанням спекотної погоди.

Але одночасно з підвищенням температури в умовах досить високої вологості повітря склалися сприятливі умови для активізації, розвитку і поширення грибкових захворювань (септоріозу, фузаріозу, фомозу та ін.). На окремих площах з яровими зерновими культурами, де запаси вологи в грунті були надмірними для цього періоду розвитку, зазначалося пожовтіння листя і стебел і локальне вилягання посівів, особливо загущених.

Особливістю розподілу опадів протягом періоду травень – 20 червня п. р. став їх нетрадиційний розподіл. Найменша кількість опадів зафіксована в західних областях (переважно від 45% до 80% норми), на решті території – від 120% до 300% норми для цього періоду. Найменше опадів випало в північних районах Рівненської та Волинської областей (50 – 60 мм), найбільше в окремих районах Миколаївської, Полтавської, Харківської областей (220 – 270 мм).

Спекотна погода, яка встановилася в останні дні декади (і, за прогнозом, триватиме до кінця місяця), буде мати двоякий вплив на сільськогосподарські культури: прискорить дозрівання зерна ранніх зернових, сприятиме інтенсивному розвитку пізніх культур, однак лише до того часу, поки вистачить запасів вологи в грунті, в подальшому може відбутися поширення посушливих явищ.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*