Українцям роз’яснили, як повернути аптекам ліки неналежної якості

07.05.2019 / Новини

Чинне законодавство наділяє українців правом повертати неналежні ліки до аптек.

Про це у відповідь на запит УНН повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

У МОЗ, посилаючись на постанову Кабінету міністрів України від 19 березня 1994 року (№172), нагадали, що лікарські засоби відносяться до товарів, які при їх належній якості не підлягають поверненню. Втім, якщо споживачі протягом 14 календарних днів з дня придбання ліків виявили їх неналежність – вони мають право вимагати від аптеки:

– пропорційного зменшення ціни;

– безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

– відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Відповідні права закріплені за українцями статтею 8 ЗУ “Про захист прав споживачів”, уточнили в МОЗ.

У міністерстві також розповіли, що робити якщо протягом 14 календарних днів з дня придбання ліків споживач виявив істотні недоліки товару.

“У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, у порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника: розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми; вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар”, – уточнили у міністерстві.

При цьому продавець або виробник зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги, додали у МОЗ.

У міністерстві також зазначили, що факт неналежної якості ліків підтверджується такими документами:

– висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) та/або уповноваженою лабораторією;

– розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*