Україна та бойовики ЛДНР розпочали новий обмін полоненими

16.04.2020 / Новини

Вранці 16 квітня розпочався черговий обмін полоненими між Україною та підконтрольними Росії бойовиками Донбасу. На Батьківщину вже повернулися 9 бранців з окупованої Донеччини, ще 10 мають повернутися з окупованої Лугащини.

“Апостроф” стежить за всіма подіями в онлайн-трансляції.

09:55 З’явилося відео підготовки до обміну полоненими на КПВВ “Майорський”.

09:20 В Офісі президента України підтвердили обмін полоненими – Україна повертає 19 своїх громадян. З огляду на карантинні обмеження, які поки діють в державі, після повернення звільнені українці пройдуть обов’язкову обсервацію.

Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається в рамках формату “всіх на всіх”. Тривають переговори про звільнення українців, що утримуються на території окупованого Криму і в Росії.

08:48 Представник Росії в контактній групі по Донбасу Борис Гризлов заявив, що перший у 2020 році обмін полоненими між бойовиками ДНР і Києвом розпочався під Горлівкою.

08:25 Бойовики показали фото з місця ймовірного обміну.

Число обмінюваних осіб не уточнюють.

08:00 ЗМІ опублікували список десятків українців, які перебувають в полоні у бойовиків на Донбасі. Віддати в рамках найближчого обміну полоненими мають 19, повідомляє “Радіо Свобода” .

Це Олена Федорук, Марина Юрчак, Олена Пєх, Андрій Гаррюс, Павло Подвезко, Валерій Матюшенко, Андрій Сидоренко, Віталій Атаманчук, Станіслав Боранов, Сергій Русинов, Ігор Назаренко, В’ячеслава Засипка, Петро Сандулов, Сергій Дубровін, Євген Ставцев, Вадим Дреєв, Геннадій Матвійчук, Олександр Марченко, Богдан Ковальчук, Григорій Синченко, Сергій Миронич, Віталій Желдак, Хальдун Харахшех, Роман Сагайдак.

Військовополонені:

Юрій Гордійчук, Павло Корсун, Віктор Шайдов, Андрій Качинський, Ігор Мирончук, Роман Оніщук, Сергій Хотєнов, Віталій Чміль.

07:45 Бойовики ДНР заявили, що їх автобус з полоненими прибув до контрольно-пропускного пункту “Горлівка”, де повинен сьогодні пройти обмін. Підтвердження початку обміну з української сторони поки немає.

Як відомо, напередодні віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, представник України в політичній підгрупі ТКГ по врегулюванню ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона розраховує на черговий етап обміну утримуваними особами з російськими окупаційними адміністраціями на Донбасі протягом двох робочих днів перед Великодніми святами.

“У нас є сьогодні більш чітка впевненість, що це станеться до Великодня, протягом двох наступних робочих днів – четверга і п’ятниці. Ми дмухаємо на воду, і сподіваємося, що він відбудеться до Великодніх свят, в ці робочі дні. Ми намагаємося максимально прискоритися, зробити те, що залежить від нас, і будемо готові”, – сказав він.

Як повідомляло Радіо.Свобода раніше, серед фігурантів в списку ДНР на обмін полоненими набагато менше відомих прізвищ, багато відбувають покарання не за “політичним”, а за кримінальними статтями.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*