У звіті ЄС щодо захисту прав інтелектуальної власності Україна – серед головних світових піратів

12.01.2020 / Новини

Єврокомісія опублікувала другий звіт щодо захисту прав інтелектуальної власності в світі у 2019 році.

Найпроблемнішим названо Китай – це єдина країна, якій присвоєно пріоритет 1. Україна потрапила до списоку країн з пріоритетом 2, разом з Індією, Туреччиною, Індонезією і Росією, – пишуть Факти.

А згідно з дослідженням EUIPO-OECD Про тенденції в торгівлі контрафактною і піратською продукцією 2019 року, Україна також продовжує залишатися однією з чотирьох основних транзитних країн для потрапляння на ринок ЄС контрафакту.

У торішньому звіті Євросоюзу Україна була в цьому ж “другому ряду”.

Що означає статус “пріоритет 2”: серйозні системні проблеми у галузі охорони і захисту прав інтелектуальної власності, нанесення значної шкоди бізнесу ЄС, у порівнянні з попереднім роком прогрес відсутній або мінімальний.

Найбільш проблемними моментами щодо України названо:

  • крадіжка контенту в інтернеті та в супутниковому мовленні – експерти звертають увагу, що це серйозна проблема для Європи в цілому;
  • відсутність ефективної системи захисту патентів і даних у фармакологічному бізнесі та у сфері засобів захисту рослин;
  • проблеми з функціонуванням системи колективного управління правами, що негативно впливає на креативну галузь.

Водночас позитивною подією в звіті названо ухвалення у травні 2018 року закону №2415 Про Організацію колективного управління правами. Багаторічна відсутність прозорості та правова невизначеність підірвали систему колективного управління правами, але європейці відзначають зусилля української влади щодо виправлення ситуації.

А ось онлайн-піратство залишається серйозною проблемою для нашої країни. Нинішнє законодавство в цій сфері названо слабким і таким, що призводить до появи нових сайтів з краденим контентом.

– Попри дані звіту, що стосується відеопіратства, українське законодавство працює досить добре. Принаймні українські компанії, зокрема члени Ініціативи Чисте небо, стурбовані цією проблемою, уже домоглися того, що їх контент рідко потрапляє в інтернет без дозволу. А якщо це трапляється – проблема швидко вирішується за допомогою адміністративного або  кримінального законодавства, – коментує директор Громадської спілки Ініціатива Чисте небо Катерина Федорова.

Вона зазначає, що основною проблемою для аудіовізуальної сфери в Україні залишається бездіяльність зарубіжних правовласників, чий контент користується неабиякою популярністю, і при такому ставленні дає можливість “піратам” добре на ньому заробляти.

– Можливо, причиною є недовіра до української системи законодавства або економічні показники, які свідчать про те, що кошти, вкладені у захист прав, не будуть відшкодовані за рахунок доходів з легального бізнесу. Але таке ставлення погіршує ситуацію і не дає нашій країні змінити стан речей, залишаючи нас у замкнутому колі та на нерівних умовах, – додала вона.

Угода про асоціацію з ЄС вимагає від України підвищення рівня захисту інтелектуальної власності. У звіті наголошується, що Єврокомісія та Україна знаходяться в постійному діалозі про те, як вирішити проблему порушення авторських і суміжних прав. Зокрема, ЄС профінансував Twinning Project, щоб допомогти Україні у втіленні зони вільної торгівлі та розробці нових законопроектів про право інтелектуальної власності.

Нагадаємо, схожий звіт випускає Торговельне представництво США. Країни, які названі у цьому звіті найбільшими порушниками, можуть піддатися економічним санкціям з боку Сполучених Штатів. ЄС також звертається до економічних важелів у надії вплинути на ситуацію з піратством в третіх країнах.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*