У сюжеті на “Інтері” розповіли про обміління Світязя та ще двох десятків озер Шацького нацпарку

15.10.2019 / Новини

Озеро Світязь на Волині пересихає. Вода відійшла від берега на десятки метрів. Її рівень впав на 36 сантиметрів.

Спеціалісти Шацького природного парку кажуть – це найнижча позначка за останні 35 років. Обмілів не лише Світязь. Понад два десятки водойм в районі мають схожу проблему, – розповіли журналісти у сюжеті новин на телеканалі Інтер, передає Район.Шацьк.

Чи можна запобігти зникненню курортної «перлини» України?

Ще влітку попід берегом в урочищі Гряда хлюпалися діти. А містки стояли у воді. Та за два з половиною місяці вода у Світязі пішла від берега ще на півсотні метрів.

«Вода падала, можна сказати, щотижня – на пару сантиметрів берег відходив просто на очах», – говорить Віктор Кропивник, житель Шацька.

Човни та містки опинилися на піску. На Світязі утворилися величезні піщані коси. Там, де колись була вода – люди нині косять очерет. А про водойму на цьому місці пам’ятає хіба що навігатор. Показує: знімаємо з дна озера.

Обміління Світязя та ще понад двох десятків озер науковці пов’язують зі зміною клімату та недостатньою кількістю опадів.

«Якщо ми ввійдемо з такою відміткою води в зиму, то, можливо, буде таке явище, як задуха на озерах. На озерах Світязь, Люцимер, Пулемецьке цього, звичайно, не буде, оскільки це глибоководні водойми. А маленькі озера можуть загинути взагалі», – говорить Петро Юрчук, науковий співробітник Шацького національного природного парку.

У тому, що озера міліють, волиняни звинувачують сусідів-білорусів. Мовляв, через розробку Хотиславського крейдяного кар’єру, а це менш ніж півсотні кілометрів звідси – вода тікає до сусідів.

«Кажуть, що Білорусія викопала той котлован. Лукашенко каже, що воно нічого. Ну хто його знає, але видно воно з чим то зв’язано. Пока не копав, воно все було, а типір», – говорить Олександра, жителька Шацька.

У районі ростуть новобудови, особливо біля водойм. Болота осушили ще у шістдесятих. Такі навантаження для озер – справжнє випробовування. Та як рятувати їх на місцевому рівні, наразі не знають.

«Це туристична, рекреаційна привабливість нашого району. Нам потрібні наукові ґрунтовні дослідження, і тоді місцева влада з тих своїх повноважень, які вона має на сьогодні, може приймати рішення», – говорить Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької райдержадміністрації.

Для ефективного дослідження фахівцям необхідне сучасне обладнання. Та в області на це грошей немає.

Проситимуть про допомогу Київ. Тим часом волиняни на сайті президента зареєстрували петицію. Просять врятувати Світязь від екологічної катастрофи.

Повністю відеосюжет про обміління Світязя дивіться за посиланням.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*