У Шацькому районі наголошують на необхідності створення “молочних” кооперативів

06.03.2018 / Новини

28-го лютого за ініціативи голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця відбулася робоча нарада щодо питання закупівлі молока від населення району у 2018-му році.

Оскільки в засобах масової інформації були розміщені матеріали щодо заборони закупівлі молока ІІ-го сорту, то відповідно до керівництва Шацького району звернулося багато схвильованих селян.

Про це інформує сайт Шацької райдержадміністрації.

Коментуючи інформаційні сплески, щодо можливості введення нових санітарних стандартів на молоко в Уряді повідомили, що жодних обмежень на прийом молока ІІ сорту у населення в Україні не вводитиметься ( на сьогоднішній день всі вимоги до молока прописані в Державному стандарті України 366-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі»).

Начальник відділу регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій Шацької райдержадміністрації Галина Носуліч, неодноразово на оперативних нарадах райдержадміністрації роз’яснювала дію Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів», згідно з яким, підприємства прийматимуть на переробку молоко ІІ-го ґатунку тільки для виробництва казеїну та тваринних кормів, а для виробництва масла та інших молочних продуктів – тільки від кооперативів молоко І ґатунку.

Отже, висновок такий – у цій ситуації створення кооперативів є необхідним.

Це дасть можливість отримати значну державну допомогу на придбання відповідного холодильного та іншого обладнання (відшкодування 50% вартості, але не більше 100 тис.грн ), що підвищить якість молока для невеликих господарств.

Для цього потрібно працювати з людьми та пояснювати їм перспективи об’єднання у кооперативи.

Особливо це стосується жителів Прип’ятського старостинського округу, Піщанської та Грабівської сільських рад, адже жителі даних територій здають більше молока в порівнянні з іншими. Найбільше молока за 2017 рік прийняли: в Прип’ятському старостинському окрузі – 382 тонни, ( майже третина всього по Шацькому району), Самійличівському старостинському окрузі – 207 тонн, Піщанській сільській раді – 213 тонн, Грабівській сільській раді – 127 тонн.

Кооператив по заготівлі молока «Барвінок», що у селі Самійличі, який має матеріальну базу: холодильник, молоковоз, прилади вимірювання якості молока – готовий до його збору від населення, охолодження та доведення до певних стандартів.

Таким чином в районі теж поступово почнеться перехідний період прийому молока вищого сорту.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*