У Польщі різко висловилися проти героїзації УПА в Україні і назвали спільних героїв для країн

20.11.2017 / Новини

Напружена ситуація щодо подій минулого між Україною та Польщею призвела до того, що у Польщі почали руйнувати українські пам’ятники, а в Україні наклали мораторій на ексгумацію польських поховань.

У Польщі погоджуються, що вони не вправі визначати, кого прославляти українському народові. Однак заявляють, що вони не можуть мовчати, коли мова йде про діяльність УПА. Таку заяву зробив голова Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек у інтерв’ю виданню wPolityce.pl.

При цьому поляк жодним чином не згадав про польських національних лідерів, які відзначилися звірствами проти українців на українських етнічних територіях. Однак, на думку Ярослава Шарека, Степан Бандера, який під час трагічних подій на Волині в 1943 році перебував у німецькому концентраційному таборі, теж несе відповідальність за ці події.

Щодо тих героїв, які можуть об’єднати Україну та Польщу, то історик наводить приклад Семена Петлюри, який воював проти більшовиків, тема Голодомору у 1933 році, а також підпільна діяльність Католицької церкви та контакти антикомуністичних активістів у 1970-х роках.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*