У Польщі обмежили торгівлю алкоголем

25.01.2018 / Новини

Продаж алкоголю в Польщі невдовзі можуть суттєво обмежити. Йдеться не тільки про кількість магазинів, а й про час роботи. Прихильники обмежень кажуть про цивілізоване вживання, противники – про «відродження притонів».

Як каже депутат «Права і справедливості» Шимон Шинковський вель-Сенк, «немає економічних підстав, щоби на кожні 20 м був магазин із алкоголем», – пише Монітор-інфо.

Депутат підготував зміни до законопроекту про виховання у тверезості. Їх вже ухвалив Сейм. Законопроект дає можливість органам місцевого самоврядування зменшувати кількість магазинів, які торгують алкогольними напоями. А їх дуже багато. Лише у Старомі місті Познані є близько 130 магазинів із алкоголем. Частина із них цілодобові.

Автор змін до закону пояснює, що його метою є втихомирити нічне життя. Він згадує часи, коли був міським депутатом Познані. «Мешканці часто скаржилися на порушення порядку, здебільшого в нічний час. Це було пов’язано із наявністю де-не-де навіть кількох магазинів із алкоголем. Мешканці скаржилися, що біля цих магазинів уночі, а інколи навіть до ранку стоїть галас», – пояснив він.

Депутата повністю підтримують органи самоврядування. Змінами задоволений, зокрема, мер Сопоту, який багато років тому оголосив війну алкоголізму та тримає алкогольні магазини під особливим наглядом.

«Після кількох перевірок частина магазинів втратила ліцензію за продаж алкоголю неповнолітнім. За це не буде жодних поблажок», – каже Яцек Карновський.

На нові норми чекають і в Познані. «Порядок порушують не клієнти ресторанів, кафе чи барів, а ті, хто купує дешевий алкоголь у магазинах», – каже віце-мер міста Єнджей Солярський.

У Познані та Сопоті вже працюють над обмеженнями та рахують, скільки магазинів мають зникнути. Консультуватимуться із торговцями, але вже відомо, що не всі з них продовжать роботу.

Органи самоврядування отримали також можливість обмеження часу роботи магазинів. Депутати місцевих рад зможуть заборонити торгівлю спиртним у період з 22 до 6 год.

Натомість Мацей Пташинський, генеральний директор Польської торговельної палати, каже:

«Якщо ми починаємо маневри продажу легального продукту, самі відкриваємо двері сірій зоні і проблемам. Якщо алкоголь не можна буде придбати легально, частина клієнтів може небезпечно наблизитися до притонів. Ми можемо стати свідками їх відродження».

Обмеження у графіку роботи магазинів – це не кінець змін у торгівлі алкоголем. Буде складніше отримати відповідний дозвіл. Раніше достатньо було виконати кілька простих вимог: зареєструвати підприємство, виконати санітарні вимоги, мати права на приміщення та забезпечити належну відстань (50 м) від шкіл, костелів чи лікарень. Тепер з’явиться ще один критерій – відстань до найближчого підприємства, що торгує алкоголем.

«Більша відстань гарантуватиме більшу ймовірність видачі дозволу», – пояснює Шинковський вель-Сенк. Менші шанси отримати дозвіл матимуть власники мереж, більші – дрібні продавці. Хто не отримає дозволу, ймовірно, збанкрутує.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*