У Нововолинську чиновники здихались відповідальності за понад 200 будинків

20.10.2020 / Новини

У Нововолинську деякі голови ОСББ думають над ліквідацією своїх об’єднань. А все через те, що у місті немає підтримки для тих ОСББ, які вже створені, і тим більше ніхто не консультує тих мешканців, які хотіли б самостійно дбати про будинок, в якому живуть.

Хоча ще десять років тому у Нововолинську були «золоті часи» для ОСББ – їх активно створювали, а міські голови інших міст приїздили за перейняттям досвіду зі створення об’єднань співвласників, – пише Нововолинський інформаційний портал.

Сьогодні ситуація змінилась з точністю до навпаки. Міська влада, здихавшись зі своєї власності більше 200 будинків, у той же момент забула про їхнє існування і жодної підтримки голови ОСББ, як і мешканці тих будинків, не отримують. Нововолинці лишилися сам на сам з проблемами багатоповерхівок, в яких живуть: зношеними електромережами, перебійним тепло- та водопостачанням, протікаючими дахами тощо.

То ж не дивно, що, приміром, ОСББ «Хвиля-26», яке очолює Любов Тишик, задумується над тим, щоб у наступному році ліквідувати об’єднання та повернутися назад до житлово-експлуатаційних контор.

За її словами, внески на утримання будинку, а це 70 гривень з квартири, сплачують не всі. Та й ті, хто дає ці кошти, робить це неохоче. Адже більшість мешканців – пенсіонери та квартиранти, які винаймають житло.

«Зважаючи на те, що у нашому будинку лише 8 квартир, щомісячна сума на його утримання виходить маленькою. Орієнтовно – 500 гривень.

За ці кошти зробити в будинку щось суттєве практично неможливо. Доводиться кілька місяців збирати гроші, аби щось відремонтувати», – розповідає Любов Тишик.

 

Голова ОСББ Олена Дерейко, яка керує двома ОСББ «Софія, 8 НВ» та «Дружби, 25 НВ» каже, що виходом для невеликих об’єднань є приєднання до більших, вже існуючих, але аж ніяк не ліквідація.

«Справа у тому, що людям не пояснили до кінця, що створюючи ОСББ, вони беруть відповідальність за усе, що є в будинку: вікна, двері, електропроводку… Мешканці повинні стати господарями нерухомості, а для цього треба вкладати кошти. За мізер нічого не зробиш. Я мешканцям усе пояснювала одразу і нам вдалося зробити чимало, хоча у нас високі тарифи і вони зростають щороку», – розповідає Олена Дерейко.

Крім того, вона наголошує, що головну роль у підтримці ОСББ мала б відіграти міська влада.

«А у нас виходить, що кожне ОСББ виживає саме по собі», – зауважує пані Дерейко.

Тому, на її думку, у Нововолинську варто створити Раду голів ОСББ, а також Центр підтримки ОСББ.

«Цілком згідна із Борисом Карпусом, який має намір створити у нашому місті Центр підтримки ОСББ, адже дуже часто керівникам об’єднань потрібна юридична допомога, консультація, щоб не було отаких думок про ліквідацію», – вважає Олена Дерейко.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*