У Мінську підписали «формулу Штайнмаєра»: що це означає для України

01.10.2019 / Новини

Тристороння контактна група в столиці Білорусі Мінську узгодила й підписала документ, що розвиває так звану «формулу Штайнмаєра».

Про це повідомив журналістам посередник на переговорах щодо врегулювання на Донбасі від ОБСЄ Мартін Сайдік, – пише Радіо Свобода.

«Члени ТКГ і представники ОРДЛО листами на мою адресу підтвердили узгодження формули «Штаймаєра», – заявив Сайдік

Документ передбачає запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України, та підтвердження вільного і демократичного проведення спостерігачами від ОБСЄ.

Це рішення ТКГ відкриває можливість проведення цього року зустрічі лідерів «норманської четвірки» щодо Донбасу. На його ухваленні у Мінську наполягала Росія.

Окремого документу, який підписали усі сторони, на переговорах у Мінську не було. Усі учасники ТКГ, Україна, Росія, ОБСЄ, а також ОРДО і ОРЛО окремими листами на адресу Сайдіка підтвердили текст пропозиції щодо імплементації українського законодавства на Донбасі – так званої «формули Штайнмаєра». Це той самий текст, який узгодили 11 вересня представники лідерів «норманської четвірки».

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона у ТКГ погодила текст «формули Штайнмаєра».

ДОВІДКОВО

Що буквально означає формула Штайнмаєра

Коротко формула зводиться до проведення виборів на окупованих територіях згідно з українським законодавством та під наглядом Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Після проведення виборів – якщо ОБСЄ їх визнає вільними – Україна надає особливий режим місцевого самоврядування теренам, які нині становлять ОРДЛО. І Київ отримує контроль над кордоном (варто зауважити, що при багатьох згадках у ЗМІ про формулу Штайнмаєра український контроль над кордоном часто не згадують, – ред.).

Як вона зафіксована

Формулу ніхто не підписував – вона, просто була озвучена Штайнмаєром. Її немає на папері. Вона – не дивлячись на помилкове сприйняття – не є конкретною «дорожньої картою» для втілення Мінських угод.

Чому на формулі Штайнмаєра наполягає Росія

27 серпня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав умовою для проведення саміту лідерів «нормандського формату» необхідність «зафіксувати на папері формулу» нинішнього президента ФРН Штайнмаєра щодо «особливого статусу» Донбасу.

В Україні Росію звинувачують у намаганні вирвати з ширшого мінського контексту саме вибори і «особливий статус» та ігнорувати безпекові компоненти, а найголовніше – ігнорувати контроль України над кордоном.

Росія також, як кажуть українські експерти, хоче легалізувати владу бойовиків і закріпити за нині окупованими територіями «особливий статус».

3 Коментарів У Мінську підписали «формулу Штайнмаєра»: що це означає для України

    • Як тобі це не цікаво, то чекай на дивані бомби з неба. Як питання державного рівня, питання суверенітету, війни та миру може не цікавити? Хіба Любомль уже хіба в Польщі? Мене як любомльчанина такі питання цікавлять у першу чергу, бо я бачив війну. Одні гандони державу здають, а інші на диванах дзявкають. Я б подивився що тобі було б цікаво читати в окопах…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*