Міністерство культури: що робити парафіям, які не хочуть переходити до ПЦУ

06.02.2019 / Новини

Рішення про перехід до Православної церкви України громада приймає більшістю голосів. Ті, хто залишився в меншості, можуть створити нову релігійну громаду.

Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш наголосив, що загальні збори для зміни підпорядкування скликають члени громади, а не настоятелі храмів, пише “Урядовий кур’єр”.

“Та частина громади, яка нe згодна з рішенням більшості про зміну підпорядкування, можe утворити нову релігійну громаду та укласти свою угоду на користування майном або стати частиною іншої громади, що діє поруч і відповідає уявлeнням про підпорядкування”, – зазначив він.

Якщо статутом таке право обмежено, то пріоритет має закон. Рішення про зміну підпорядкування ухвалюється двома третинами голосів від кількості, необхідної для визнання загальних зборів повноважними.

Так, якщо в громаді 100 членів, то існує норма 50% плюс 1 голос. Таким чином 51 особа може розпочати збори. Якщо рішення зборів підтримали 34 учасники, то воно буде легітимним.

Якщо ж для повноважності треба дві третини, то розпочати збори можуть 67 осіб. Від цього дві третини – 45 осіб – треба для легітимності рішення,– пояснив представник Мінкульту.

Окрім того, закон під час зміни забороняє дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної громади. Таким чином вдасться попередити продаж, обмін, заставу, безоплатну пeрeдачу майна у власність та управління інших. Це унеможливить випадки, коли хтось свідомо залишить громаду без майна.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*