У Любомлі вихованці Будинку школяра вшанували жертв голодомору

25.11.2017 / Новини

У п’ятницю, 24 листопада, у Будинку школяра Любомльської районної ради відбулася виховна година «Чорна сповідь моєї Вітчизни», приурочена пам’яті жертв голодомору 1932-33 років.

Вихованці хвилинною мовчання вшанували пам’ять мільйонів невинно вбитих штучно створеним голодомором.

Діти запалили свічки смутку та скорботи, переглянули мультиплікаційний фільм «Історія про дівчинку, яка наступила на хліб». Хлопчики та дівчатка обговорили вчинки героїв фільму,  у такий спосіб виховуючи громадську свідомість та почуття співпереживання.

ДОВІДКОВО

Уперше про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні було згадано 25 грудня 1987 р. Лише тоді люди сміливіше заговорили про ті події як про геноцид, репресії радянської влади.

Безпосередньою реквізицією зерна та інших продуктів займалися спеціально уповноважені комітети незаможників, “буксирні” бригади та інші “активісти”. Під виглядом боротьби з куркульством вони довели селян до відчаю.

Реквізиторські групи нишпорили по селах і забирали останні жмені зерна. Люди або вмирали з голоду, або накладали на себе руки. Траплялися непоодинокі факти людоїдства. За короткий час Україна вкрилася суцільними могилами.

Голод знищив, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів. Найбільше постраждали Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська і Житомирська області. Хоча, за історичними відомостями, загальний урожай 1932 року був непоганим й значно перевищував об’єми збору зернових, ніж в попередньому році.

thumb-article-390x372-9fbd

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*