У Любомлі вшанували визволителів (ФОТО)

20.07.2018 / Новини

Заходи з нагоди 74-ї річниці визволення району від фашистських загарбників відбулися сьогодні, 20 липня на пагорбі Слави в Любомлі.

День визволення району від фашистських загарбників — це свято радості із сумом в очах, свято безмежної вдячності і вічної пам’яті тим, хто віддав в ім’я врятування нашого краю та України найдорожче — власне життя, увійшовши у безсмертя. Відтак, залишити для нащадків, для історії пам’ять про тих, хто воював, хто йшов крізь вогонь і воду, крізь дощ і сніг, хто місив на тісто весняну чи осінню багнюку, хто мерз в окопах, знемагав від спраги під пекучим сонцем, хто не кланявся кулям, хто зневажав смерть і переміг її своїм подвигом.

Про це у своїх виступах говорили: голова райдержадміністрації Олександр Устименко, голова районної ради Микола Сушик, секретар міськради Антон Фурманюк.

Молебні у знак пам’яті полеглих у роки Другої світової війни віправили представники духовенства: настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Василій Мельничук і благочинний Любомльського району, настоятель парафії Святого Архистратига Михаїла протоієрей Віктор Возняк.

Учасники зібрання — представники трудових колективів міста, громадськості, політичних партій, ветерани хвилиною мовчання і покладанням квітів вшанували подвиг солдата-визволителя.

Завершилося зібрання літературно-музичною. Композицією, яку підготували аматори сцени району.

ДОВІДКОВО:

Протягом трьох років війни Любомльський район перебував під тимчасовою фашистською окупацією. Але у ті важкі роки був організований опір ворогу партизанами, підпільниками, українськими повстанцями.

Прийшов 1944 рік. Розпочалося визволення Волині він німецьких загарбників. У червні 1944 року розпочалася велика військова операція «Багратіон» проти групи німецький армій “Центр”. На другому етапі операції з-поміж інших була проведена Люблінсько-Брестська операція, в ході якої був звільнений Любомльський район.

Визвольна операція розпочалася 15-гоо липня о 5.30 год. Заговорили гармати усіх калібрів. Бомбардувальники завдали ударів у глибокому тилу противника. Здавалося, земля попливла під ногами. Тільки за 30 хвилин артнальоту було випущено 77300 снарядів. У бій з гітлерівцями вступили головні сили дивізії першого ешелону. Перед наступом на місто пройшла злива, яка розмила усі дороги. Машини буксували. Особлива важко було артилеристам і мінометникам.

На Пагорбі Слави у Любомлі викарбовано понад 120 прізвищ воїнів, які полягли у боях за визволення міста і району. Ми їх завжди повинні пам’ятати.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*