У Любомлі тривають роботи над стратегією розвитку (ФОТО)

10.10.2018 / Новини

У Любомльській міській об’єднаній територіальній громаді відбулося друге засідання стратегічного комітету, яка опікується розробкою і подальшим затвердженням стратегії розвитку.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України.

Голова Любомльської ОТГ Роман Ющук представив присутнім соціально-економічний аналіз ситуації у громаді. Зокрема, Любомльська ОТГ – це єдина громада на Волині, де центром є місто районного значення. Населення ОТГ налічує 16 тисяч 200 осіб. На території громади функціонує 10 шкіл, 8 садочків, будинки культури, музей, бібліотека, будинок школяра, ДЮСШ тощо.

“Ми йдемо вперед невеликими кроками і втілюємо цю реформу”, – зауважив Роман Ющук.

Серед позитивних напрацювань ОТГ – відкриття міськрайонного ЦНАПу та спортивного комплексу із майданчиком із штучним покриттям. Серед надходження до бюджету – традиційно ПДФО, акцизний збір, гроші, отримані від оренди землі.

Щодо анкетування мешканців громади та місцевого бізнесу, бо більшість відповіли, що тут – комфортно жити. Половина із опитаних має тут нерухомість.

Інфраструктуру в місті у місті оцінили на “задовільно”, галузі культури і освіти – “добре”, а ось медицину – “задовільно”.

Серед того, що заважає розвитку громади, самі мешканці вказали – низьку ініціативність громади, неможливість реалізувати проекти та відсутність зовнішніх інвестицій.

Під керівництвом радника із регіонального розвитку Волинського ЦРМС Петра Гоцалюка присутні обговорили стратегічне бачення того, якою жителі бачать Любомльську ОТГ через кілька років.

“Любомль – це місто сприятливе для малого та середнього бізнесу, із вигідним розташуванням на кордоні із ЄС, з можливостями для розвитку логістичних центрів та інвестиційних майданчиків, з розвинутою соціальною інфраструктурою”, – саме так охарактеризував Любомльську ОТГ у майбутньому експерт.

Голова Любомльської ОТГ Роман Ющук нагадав про проморолик, який було створено для приваблення інвестора до громади.

Під час засідання стратегічного комітету його члени обговорили боротьбу із тіньовим бізнесом у громаді та здійснили SWAT-аналіз, охарактеризувавши слабкі, сильні сторони ОТГ, можливості і загрози для розвитку громади.

Серед сильних сторін ОТГ – вигідне розташування на кордоні із ЄС, розвинене автомобільне та залізничне сполучення, вільні земельні ділянки, розвинута соціальна інфраструктура, сильна структура управління громадою.

Серед слабких сторін громади – великий відсоток тіньового бізнесу, відтік трудових ресурсів закордон, безробіття (522 особи у 2018 році перебували на обліку у центрі зайнятості) тощо.

Серед можливостей, приміром, – вступ України до ЄС та розвиток органічного сільського господарства. А серед загроз – припинення реформи місцевого самоврядування.

Радник із регіонального розвитку Петро Гоцалюк зауважив, що далі можна продовжити анкетування підприємців і співбесіди із представниками бізнесу, щоб ознайомитися із їхньою думку про написання стратегії розвитку. Також він наголосив на активному просування інвестиційних пропозицій.

Радник з комунікацій Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Кузьмич вчергове наголосила на важливості промоції громади в Інтернеті та соціальних мережах.

Під час дискусії члени стратегічного комітету обговорили вирощування динь та культуру її збуду та механізми зменшення відтоку людей до Польщі. Місцеві підприємці запропонували створити своєрідну карту із можливостями для інвестора.

У підсумку робота над стратегією розвитку у Любомльській ОТГ триває.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*