“Тварини не скажуть, що їм болить”, – ветеринар із Шацька розповів про свою роботу

17.08.2019 / Новини, Статті

У Шацьку вже 10 років функціонує ветеринарна аптека «Айболить», власником якої є дипломований фахівець Віктор Пархомук. Лікар каже, що обрав свого часу цю професію, бо відчуває душу тварин, особливо коли їм погано і боляче.

Це непроста робота, адже пацієнти в нього різні: від морських свинок, попугайчиків – до корів, і в кожного свої хвороби, про які ветеринар має знати все, – пише газета «Новий погляд+» – передає Район.Шацьк.

Підгрунтям для започаткування власної ветеринарної практики стали знання, які Віктор Леонідович отримав під час навчання спершу у Рожищенському ветеринарному технікумі, згодом – у Львівській академії ветеринарної медицини.

За 15 років роботи на посаді головного ветлікаря колгоспу «Україна» здобув досвід лікування великої рогатої худоби, встановлення діагнозів та профілактики захворювань. Коли колгоспу не стало, відкрив власний ветеринарний кіоск «Айболить» та торгову точку на Шацькому ринку – лікарські препарати для тварин надходять туди прямо з Вінницького заводу.

Відтоді надає професійну допомогу всім домашнім і сільськогосподарським тваринам, проводить операції (кастрацію), консультує власників з питань належного санітарного стану приміщень, де утримуються чотирилапі, реалізовує в аптеці різні товари, лікарські препарати, вакцину, вітаміни тощо.

На відміну від людей, тварини не скажуть, що їм болить. Ветеринарна грамотність і багаторічний досвід роботи Віктора Пархомука дозволяють йому майже безпомилково встановлювати діагнози і призначати правильне лікування. Допомагають в роботі і ветеринарні енциклопедії та довідники, якими багата домашня бібліотека лікаря.

Пацієнтами Віктора Леонідовича є зазвичай свині, кролі, домашня птиця, собаки, коти, хом’яки, морські свинки, попугаї. Інколи – корови, бо великої рогатої худоби в Шацьку майже не залишилося.

«На нашому кутку свого часу було 3 стада, а в них 96 корів. Тепер є лише одна», – зазначає ветеринар.

Гельмінти, хвороби органів дихання, отруєння, інфекція та багато іншого – в кожної домашньої тварини свої болячки. Проте запорукою здоров’я всіх улюбленців є правильний догляд за ними, вчасна вакцинація, дегельмінтизація та обробка від паразитів (кліщів).

Свині в домашніх господарствах шачан часто хворіють на рожу (висока температура і синюшні плями на шкірі), набрякову хворобу (припухлі очі). Затихли такі небезпечні інфекційні захворювання, як тешена і африканська чума.

Тим, хто утримує свиней, потрібно періодично проводити дезінфекцію приміщення: повністю очищувати його від гною, а потім знезаражувати стіни та підлогу гашеним вапном. Пам’ятати: коли народжуються маленькі поросята, їм потрібно вводити препарат заліза, аби запобігти появі анемії і відставання в розвитку і рості. Дотримання цих правил, зі слів лікаря, значно знизить ризик захворювань.

Птицю: курей, качок часто вражають віруси і паразити. Якщо очі в курки «запливають», то це симптом того, що є гельмінти. Коли кашляє, можливо, це застуда, бронхіт чи грип. В такому разі важливо ізолювати хворого птаха і вчасно розпочати лікування.

Нещодавно в практиці Віктора був випадок, коли до нього звернулася шачанка, в котрої захворіли 30 качок. На щастя, всі три десятки птахів, яких за рекомендацією лікаря господарі пролікували від інфекції і глистів, вдалося врятувати.

Кролі часто хворіють на міксоматоз – вірусну інфекцію, що поширюється комарами і призводить до масової загибелі тварин. Щоб запобігти таким небажаним наслідкам, потрібно два рази в рік проводити вакцинування. Також люди помітили, що кролики рідше хворіють, коли разом з ними мешкає морська свинка.

Буває, що до лікаря привозять дрібних тварин: собак, котів, хом’яків. Якщо дворові собаки стійкі до багатьох хвороб, то породисті – більш чутливі і потребують правильного догляду. Щоб не втратити домашнього улюбленця, потрібно раз у квартал проводити дегельмінтизацію і два рази – обробляти від паразитів. Лікує Віктор Леонідович і морських свинок та попугайчиків від здуття живота чи отруєння.

«Вони ж маленькі, їдять мало, проблеми з’являються від переїдання чи неправильного харчування», – наголошує ветеринар.

Тварини, як і діти, часто вередують під час огляду чи лікувальних процедур, не розуміючи, чому їм роблять боляче. Якщо собаку чи кота ще можна втримати під час ін’єкції, то корова в такий момент стає небезпечною і може проявити агресію.

В практиці Віктора Леонідовича, а саме в період роботи в колгоспі, був прикрий випадок, коли худоба вдарила його ногою в голову:

«Тільки дивом від удару не постраждало око… Відтоді я не підходжу до корови, поки добре її не зафіксую».

Робота у ветеринара дуже напружена як психічно, так і фізично, а ще небезпечна і брудна – наголошує Віктор Пархомук. Тварині може знадобитися допомога в будь-який час дня і ночі, у свята і вихідні. Тому праця для лікаря – це і покликання, і вічний неспокій, і щоденні клопоти.

Проте він любить професію, яку досконало опанував, пишається тим, що в його постійних клієнтів гуляють здорові качки, що ростуть поросята, годуються свині, бо, з його слів, ветеринарне благополуччя – це добробут людей і впевненість у завтрашньому дні.

 

Мирослава Цюп’ях

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*