ТОП-6 ознак літньої депресії

13.08.2017 / Новини, Статті

Для багатьох з нас літо – це сонце, пляжі і барбекю з друзями.

Але  для тих, хтостраждає сезонним афективним розладом (циклічна депресія, зазвичай пов’язана із зимою), це сезон безсоння, поганого настрою і розчарування в житті, пише likar.info.

За даними National Alliance on Mental Illness, приблизно 5% населення США відчувають сезонний афективний розлад (САР) і кожен десятий випадок відбувається влітку.

У той час, як всі інші плескатися у воді і насолоджуються коктейлями на шезлонгах, люди, які страждають САР, з нетерпінням чекають завершення сезону.

Симптоми річного САР можна легко сплутати із звичайним стресом, тому пропонуємо вам ознайомитися з шістьма ознаками літньої депресії і способами боротьби з нею.

Вас втомлює сонячне світло

Коли люди думають про сезонний афективний розлад, вони уявляють собі темну, холодну зиму, що затьмарює настрій. У випадку з річним САР відбувається все навпаки, говорить доктор Санам Хафіз, ліцензований клінічний нейропсихолог з Нью-Йорка. Велика кількість сонячного світла може зменшити виробництво мелатоніну (гормону, який відіграє певну роль у регулюванні настрою) в організмі і викликати серйозні зміни в настрої або депресію.

Якщо ви виявили, що ваша реакція на сонячне світло схожа на реакцію вампірів, сонцезахисні окуляри і перебування в тіні зможуть вам допомогти.

Проблеми зі сном

У зимовий час САР може змусити людей відчувати себе млявими, а ось в літній час, навпаки, з’являється більше енергії перед сном. Безперервне денне світло порушує і затримує звичний цикл сну, що може призвести до безсоння.

Світло зовні не означає, що ви не можете обдурити свій організм, вважають в Американській академії медицини сну. За дві години до сну закрийте штори, затемніть світло і створіть атмосферу, яка допоможе вам розслабитися і заснути.

Спека робить вас примхливим

Спека в поєднанні з вологістю робить літо нестерпним часом для людей з САР. Ви можете відчувати себе роздратованим, збудженим або смикатись через духоту і високу температуру.

Проводьте більше часу в прохолодних місцях, приймайте холодний душ. Якщо ви перебуваєте в ситуації, коли це неможливо (наприклад, на пікніку), скористайтеся однією з технік концентрування або медитацією. Наприклад, зробіть п’ять глибоких вдихів і видихів, щоразу рахуючи до трьох.

Ви постійно відчуваєте занепокоєння

Є багато речей, які можуть викликати почуття занепокоєння у людей з САР, а саме, спекотна погода, липкі тіла оточуючих, галасливі діти, безліч туристів і нескінченні запрошення на літні події.

В цьому випадку допоможе планування. Плануйте свій день так, щоб більше часу проводити в кондиціонованих приміщеннях, і відвідуйте заходи, які відбуваються вночі, коли на вулиці не так спекотно.

У вас поганий апетит

Постійне перебування в порушенні або неспокої часто призводить до втрати апетиту. Хронічний стрес провокує сплеск гормонів, які негативно впливають на травну систему, що в кінцевому підсумку знижує відчуття голоду.

Ви можете не відчувати голоду, але ваш організм як і раніше потребує поживних речовин. Завжди майте під рукою корисні перекуси, якими можна підкріпитися протягом дня. І якщо ви хочете запобігти перегріву, не відмовляйтеся від холодних, освіжаючих і поживних смузі.

Коли літо закінчується, ви відчуваєте себе краще

Симптоми зазвичай вщухають коли погода стає прохолодніше, а дні – коротше. Простий спосіб дізнатися, чи є у вас літній САР, – озирнутися назад і запитати себе: “Що я відчуваю, коли починається літо? Коли приходить час покупки літнього одягу? Або коли починаю планувати літні канікули?”. Якщо всі ці спогади пов’язані з почуттям страху, причиною може бути сезонний афективний розлад.

Якщо всі перераховані вище поради не принесли вам ніякої користі, і ви як і раніше відчуваєте себе погано, зверніться до професіонала в області психічного здоров’я.

Можливо, він допоможе за допомогою таких методів, як когнітивна поведінкова терапія (виявлення негативних думок і заміна їх позитивними), а також активація поведінки (визначення сезонних видів діяльності, які вам дуже подобаються, і зосередження на них).

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*