ТОП-11 поганих звичок, через які ви втрачаєте

09.05.2017 / Новини, Статті

У кожної людини є певний запас психічної енергії, який вона витрачає на виконання завдань. І якщо ця енергія закінчується, то продуктивність різко знижується.

Від 11-ти звичок варто позбутися, щоб не залишитися без важливих ресурсів, – пише “Лайфхакер”.

1.Відсутність плану

Чим більше рішень ви приймаєте, тим більше психічної енергії витрачаєте. Ці рішення можуть бути як значними, так і не дуже (наприклад, яку сорочку одягнути).

На будь-яке рішення витрачається енергія. Тому багато відомих людей навмисно обмежують себе. Досить поглянути на гардероби Барака Обами, Стіва Джобса і Марка Цукерберга. Кожен з них в більшості випадків з’являлися на публіці в одному і тому ж одязі. А американський підприємець і економіст Сет Годін ніколи не зраджує звичці снідати. Він складається з одного лише бананового-горіхового коктейлю.

Рішення: щовечора складайте план на ранок. Спочатку вносите в нього важливі завдання. Оновлюйте список по мірі необхідності.

2. Надмірне планування

Шкідливим може бути і надмірне планування. Заповнити свій список завдань, сімейних зустрічей, спортом може бути досить просто, але справлятися з усім цим набагато складніше.

Мати вільний час на відпочинок – один з найважливіших аспектів збалансованого життя. Про це можна легко забути, але розслаблятися потрібно обов’язково.

Рішення: кожен день залишайте в плані прогалини для занять, які вас заспокоюють. Це може бути якесь хобі або просто читання книги.

3. Ігнорування безладу

Можна подумати, що порядок на робочому місці не має такої ж важливості, як продуктивність. Але продуктивність може залежати від того, наскільки це місце прибрано. Згідно з дослідженнями, велика кількість зорових стимулів значно впливає на мозок, коли ви намагаєтеся зосередитися.

На концентрацію йде більша психічна енергія, коли на столі лежить багато речей, що відволікають увагу. Навіть якщо це не смартфони та інші пристрої, які видають звуки і вібрують, а скріпки, блокноти та пакетики з недопитим чаєм.

Рішення: підтримуйте порядок, причому не тільки на робочому місці, а й скрізь, де можливо. Це підвищує концентрацію і просто заспокоює.

4. Прокрастинація

Коли ви відчуваєте, що ваш мозок втомився, є спокуса відтермінувати всю роботу на потім. Часом це має сенс: важко працювати над важливим проектом, коли ви не можете взяти з себе максимум. Але прокрастинація може погано впливати на психічну енергію.

Сили йдуть навіть на те, щоб вирішити, взятися за справу зараз або трохи її відкласти. Навіть щоб згадати про невиконану завдання, потрібно зусилля. Все це призводить до виснаження розумових резервів.

Рішення: дотримуйтесь правила двох хвилин: якщо можете виконати завдання за цей час, то навіть не думайте відтерміновувати. У той же час, завжди можна зробити двохвилинну перерву практично без шкоди для концентрації.

5. Перфекціонізм

Прагнення до ідеального результату – добре, але в міру. Намагаючись виконати завдання на 10 з 10, можна витратити багато часу, але ваші надмірні зусилля можуть взагалі не помітити.

Краще навчитися зупинятися в той момент, коли розумієш, що робота зроблена добре і далі її робити немає сенсу.

Рішення: запитайте себе, чи задоволені ви результатом роботи. Не витрачайте тонни психічної енергії на досягнення ідеального результату. Просто зробіть роботу добре.

6. Багатозадачність

Як показують дослідження, в когнітивному плані багатозадачність вкрай неефективна. Перемикання з однієї справи на інше не проходить безслідно: кожен раз ви даремно витрачаєте енергію.

Але у деяких людей завдяки багатозадачності продуктивність лише зростає. Якщо це ваш випадок, то продовжуйте в тому ж дусі – цей пункт не для вас. Але більшість набагато краще справляється зі справами, якщо вона одна.

Рішення: перетворите однозадачность у звичку. Навчіться 25 хвилин концентруватися на одній меті і потім давати мозку швидкий перепочинок.

7. Небажання вести записи

Чим більше інформації ви тримаєте в голові, тим більше енергії витрачаєте. Це може стосуватися списку покупок, ідеї про відпочинок на вихідні або навіть чийсь номер телефону. Якщо все це не записувати, то мозку доводиться робити багато додаткових зусиль.

Робити записи дуже просто і корисно. Завдяки програмам для створення заміток ви ніколи не забудете про щось важливе, навіть якщо мозок зайнятий зовсім іншими завданнями.

Рішення: робіть записи на папері або в електронному вигляді. Коли  записуєте, ви як би говорите мозку: «Розслабся, друже, я вже зробив роботу за тебе». Також вважається: те, що ви записуєте, краще відкладається в пам’яті.

8. Погане харчування

Те, що ви їсте, теж має великий вплив на продуктивність. Їжа з високим глікемічним індексом, типу білого хліба, білого рису і всього з рафінованим цукром дасть вам швидкий заряд енергії. Але за ним послідує різкий спад і втома.

Продукти з більш низьким глікемічним індексом, типу цільних злаків, фруктів і овочів, а також їжа з високим вмістом білка підвищують енергійність більш плавно і дозволяють зберігати її довше.

Рішення: досить змінити систему харчування, щоб відчути значну різницю. Їжте горіхи, рибу і свіжі ягоди. І не зациклюйтеся на кофеїні. Він допомагає, але ненадовго.

9. Нестача води

Пийте достатньо води. Скільки саме потрібно пити, питання спірне, але якщо ви будете випивати від шести до восьми склянок на день, то почуватимете себе краще. Навіть невелике зниження рівня гідратації організму значно впливає на самопочуття і продуктивність.

Якщо ви звикли пити шипучі напої, каву і чай, то віддати перевагу воді буде не так просто, як може здатися. Але це того варто.

Рішення: якщо вам складно змусити себе пити багато води, спробуйте спеціальний додаток, наприклад My Water Balance. Він покаже, скільки необхідно випити за день, і допоможе з мотивацією.

10. Нестача сну

Ніщо не заряджає енергією так, як сон. Достатня кількість хорошого сну дозволяє якісно виконувати завдання і не вимотує.

Якщо ви мало спите, то ваш мозок не задіює всі ресурси. Частину з них можна «розбудити» за допомогою кофеїну, але з часом до нього розвивається імунітет. Крім того, через каву і енергетики виникає звичка спати менше, тому втома приходить швидше.

Рішення: дайте організму стільки сну, скільки він вимагає. Якщо відчуваєте втому протягом усього дня, то вам дійсно потрібно спати більше. Більшості людей потрібно близько восьми годин нормального сну, тому відштовхуйтесь від цього числа або змінюйте його відповідно до самопочуттям.

11. Ігнорування улюблених занять

Навіть якщо взяти до уваги все перераховане вище, можна легко забути або просто не знайти часу на улюблене заняття. Хобі, відеоігри, читання книг або розвиваючі курси – список можна продовжувати нескінченно.

Рішення: якщо потрібно внести в денному плані захоплення, без якого ви жити не може, – сміливо вносите. Можливо, вам буде простіше починати день з 20-ти хвилин занять улюбленою справою. Все, що розслабляє, викликає усмішку на обличчі і допомагає радіти життю, варто того, щоб внести це в розпорядку дня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*