Четвер, 22 серпня 2019

Супрун заявила, що неповноцінне харчування небезпечніше за куріння

10.04.2019 / Новини

Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі. Більше ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, передає УНН.

“Що не так з харчуванням? Занадто багато солі, недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих фруктів. Також люди споживають дуже мало горіхів, насіння, свіжих овочів, омега-3 жирних кислот та клітковини. Уявіть, що кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу”, – пише Супрун.

Вона зазначила, що саме надмірне споживання солі та недостатня кількість цільнозернових і фруктів в раціоні спричиняють понад 50% смертей, які пов’язані з харчуванням. Інша частина пов’язана з високим рівнем споживанням червоного м’яса та процесованих м’ясних продуктів, підсолоджених напоїв і транс-жирів.

Окрім смертності, неправильне харчування впливає на показник DALY (Disability-Adjusted Life Year). Це кількість років здорового життя, втрачених в результаті хвороби або смерті.

“Внаслідок поганого харчування втрачено 255 мільйонів років здорового життя — це становить 16% від DALY серед дорослих усього світу”, – пише Супрун.

В.о. міністра охорони здоров’я надала рекомендації, що треба робити, аби покращити раціон.

  • Зменшуйте споживання солі. Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст, замініть сіль на прянощі та намагайтесь готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.
  • Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону. Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини, макаронним виробам з борошна грубого помолу.
  • Їжте більше овочів та фруктів. Обирайте свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами. Овочі та фрукти не лише корисні, але й доступні.
  • Не їжте багато цукру. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі.
  • Контролюйте розмір порції. Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоби зменшити ризики переїдання — слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.
Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*