Судили підприємицю, яка на Любомльщині торгувала одягом під час карантину

10.05.2020 / Новини

Суддя Любомльського районного суду розглянув направлений Любомльським відділом поліції протокол про притягнення до адміністративної відповідальності фізичну особу-підприємця за торгівлю під час карантину.

Про це йдеться в постанові суду від 27 квітня, – передає Район Любомль.

Дільничний офіцер Любомльського відділу поліції склав протокол про те, що жінка, будучи фізичною особою-підприємцем, 22 березня близько 13:00 в селі Глинянка здійснювала роздрібну торгівлю одягом «секонд-хенд» та взуттям із автокрамниці, чим порушила рішення Вишнівської сільської ради №56/2020-02 від 18.03.2020 року.

На розгляд справи жінка не з`явилася, до канцелярії суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності та письмові пояснення. В них зазначила, що диспозиція ст.443 КУпАП є бланкетною, тому в протоколі про адміністративне правопорушення має бути зазначена відповідна стаття певного нормативного акту та має бути викладено його зміст.

В протоколі не має жодних відомостей про те, яке саме правило було нею порушене та не можливо встановити, яким чином вона порушила рішення Вишнівської сільської ради, яке має 14 пунктів різного характеру заборон, рекомендацій. Матеріали справи не містять жодних доказів, передбачених ст.251 КУпАП, на підтвердження обставин викладених у фабулі протоколу. Провадження у справі просила закрити.

У складеному щодо жінки протоколі немає жодних відомостей про те, який саме пункт рішення Вишнівської сільської ради №56/2020-2 від 18.03.2020 року, яке містить 14 пунктів різного правового спрямування, порушений.

Відповідно до вимог ст.62 Конституції України ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно ч.1 ст.9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

З наведеного вбачаються підстави для висновку про те, що достатніх і переконливих доказів порушення правил щодо карантину людей, визначених рішенням Вишнівської сільської ради Волинської області «Про запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 на території Вишнівської сільської ради» №56/2020-2 не здобуто і на розгляд протоколу не надано, а отже в її діях відсутній склад правопорушення, що ставиться їй в провину.

Суд постановив провадження в справі про адміністративне правопорушення за ознаками ст.443 КУпАП щодо фізичної особи-підприємця закрити за відсутністю в її діях складу правопорушення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*