Сторінками історії: у Любомлі видали комплект листівок про січових стрільців (ФОТО)

11.10.2017 / Новини

Листівки мають значну історичну цінність, адже виготовлені на основі архівних зображень.

За ініціативи Любомльського краєзнавчого музею нещодавно видано комплект поштових листівок «100 років від часу створення народних шкіл Українськими січовими стрільцями на Любомльщині», – пише Волинь-нова.

У комплект входить 18 карток із зображеннями організаторів шкільництва на Любомльщині, вчителів із складу УСС, що здійснювали педагогічну діяльність в окрузі, учнів народних шкіл в місті Любомль та селах. Запілля, Куснище, Нудиже, Згорани, Городно, Підгородно у 1916-1918 роках.

Українські січові стрільці – це добровільне національно-військове формування у складі австро-угорської армії в роки Першої світової війни. Значну частину їх діяльності складала культурно-освітня робота на теренах Волині. Особливо якісно в цьому плані вирізнялась Любомльщина, де зусиллями УСС було організовано 16 народних шкіл.

Оригінали та копії фотографій, що увійшли до комплекту листівок зберігаються у фондах Любомльського краєзнавчого музею.

Особливу подяку за надання матеріалів упорядники видання висловлюють кандидату історичних наук, доценту історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк) Разиграєву Олегу Володимировичу.

Довідка:

УСС — це добровільне національно-військове формування в складі австро-угорської армії, які відгукнулись на заклик Головної української ради 6 серпня 1914 року і стояли під проводом Української бойової управи. Кадри УСС походять з українських організацій Галичини , що діяли перед І Світовою війною: «Січ», «Сокіл», «Пласт». Відомі бої Легіону УСС на горі Маківці в квітні-травні 1915 року, в боях під Болеховим, Галичем, Завадовим.

Уже в липні 1915 року четар УСС Микола Саєвич почав клопотатись про вироблення дозволу стрільцям на просвітницьку працю серед українців згаданих земель. Заходи Загальної Української Ради, Союзу визволення України та Української Бойової Управи не дали великих результатів, бо австрійська влада, щоб викликати прихильність поляків до австро-польської державної унії, віддала більшість здобутих українських земель під польську управу. Єдиним досягненням останніх був дозвіл австрійського військового командування від 26 січня 1916 року на створення на Волині трьох комісаріатів УСС, які мали вести набір волинських добровольців до стрілецького легіону.

Такі комісаріати були створені в Ковельському, Володимир-Волинському і Луцькому повітах та складались лише з одного комісара.

Велику кількість фотографій про школи на Волині і Любомльщині зробив січовий стрілець, письменник, журналіст Микола Угрин-Безгрішний. Школи на Любомльщині неодноразово відвідував стрілець, автор відомої «Роксоляни» доктор Осип Назарук. В листопаді 1918 року прийшло повідомлення, що в Австро-Угорщині відбулась революція. Окупаційні війська поспіхом почали відступати і школи залишились без вчителів. Уже в кінці листопада 1918 року територію краю окуповано польськими військами.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*