Сім корисних навичок, яких варто навчитися всім

10.02.2018 / Новини, Статті

Можна не знати, чого хочеш досягти.

Головне – продовжувати пошук мети і освоювати універсальні навички, – пише  публіцист та підприємець Даріус Фору на сторінках видання Новое время.

Прийміть невизначеність

Завтра ви можете втратити половину грошей на біржі. Ваше майно може згоріти в пожежі.

Не мені говорити вам про це. Але варто усвідомити, що ні у кого з нас не може бути готових відповідей на більшість життєвих питань.

Чи будете ви здорові? Чи впаде біржа? Чи буде процвітати ваш бізнес?

Цього не знає ніхто.

В цьому краса життя. Як говорила Елеонора Рузвельт: “Якби життя було передбачуваним, воно перестало б бути життям і втратило б смак”.

Мене часто запитують: “Навіщо ти читаєш стільки книг? Ти напевно не зможеш застосувати всі ці знання”.

Вони праві. Не зможу. Чому ж я продовжую читати найрізноманітніші книги, присвячені різним темам?

Тому що одного разу трапиться так, що мені знадобитися якесь одне невелике знання. І в той момент воно, можливо, зможе змінити хід мого життя.

Наведу приклад. У 2015-му мої друзі і вчителі порадили ділитися своїми знаннями про продуктивність, життя і бізнес з іншими, і я усерйоз про це задумався.

Існує безліч способів ділитися знаннями. Можна влаштовувати тренінги. Можна давати індивідуальні консультації. Можна робити відео для Youtube. Можна виступати на конференціях. Можливості безмежні.

Але оскільки мені завжди було цікаво писати, і я так багато читав про це, то вирішив почати з текстів. Цей спосіб здався мені кращим для старту.

Також в минулому я багато дізнався про створення сайтів. Так що почати цю справу мені було досить легко. Сайт я зробив всього за день.

Протягом місяця я писав щодня. Результат? Книга і пачка статей.

Знайте свій напрямок, а не пункт призначення

Коли багато років тому я читав про письменство і створення сайтів, я не знав, що використовую ці знання для створення власного блогу.

Чесно кажучи, я не знав, чого хотів. Я лише знав, у якому напрямку хочу рухатися. Знав, що хотів робити щось значуще, і щоб робота приносила мені задоволення.

Тому не так уже й важливо точно знати, що ви хочете робити зі своїм життям. Люди змінюються. Змінюється економіка. Це, взагалі-то, не дуже реалістично – впевнено заявити: “Я знаю, чого хочу!”.

Єдине, що дійсно потрібно кожній людині – це розуміти напрям. Необхідно мати бачення того, куди вам хотілося б рухатися.

Послухайте, зовсім необов’язково точно знати, куди ви хотіли б дістатися. Хоча ми часто читаємо про людей, які говорять, ніби завжди знали, чого хотіли.

Але це лише невеликий відсоток населення. Особисто я ніколи таких людей не зустрічав. Впевненість спочатку не закладена ні в кого з нас. Вона росте поступово.

І якщо ви не знаєте, в якому напрямку рухатися в житті, значить, у вас вже є мета номер один – зрозуміти це.

Про це говорить в одній зі своїх книг відомий бізнесмен і письменник Джей Абрахам: “Ваше головне завдання – визначити, чого ви хочете, а потім переконатися в тому, що ви вибрали вірний шлях для отримання цього. Немає нічого більш сумного, ніж 75-80-річна людина, яка із жалем озирається назад і розуміє, що переслідувала помилкову ціль”.

Як бачите, він не говорить, що ви напевне повинні знати, чого хочете. Це неможливо. Однак потрібно знати, куди йти. Визнаю, це щось невловиме. Але це єдина корисна порада, яку я знайшов.

Працюйте над універсальними навичками

Поки ви розбираєтеся з цілями, не втрачайте часу на перегляд телепрограм, випивку і шкідливу їжу. Проводьте час з користю.

Навчайтеся навичкам, які завжди будуть корисні. Яким? Ось деякі з тих, які я постійно розвиваю:

  1. Дисципліна. Вчіться ігнорувати негативні думки. Вставайте з ліжка. Ідіть в спортзал. І не слухайте всі ці «я не хочу».
  2. Особиста ефективність. Навчіться максимально ефективно використовувати 16-18 годин неспання.
  3. Спілкування. Нам здається, що ми майстри комунікації. Правда в тому, що, як правило, це не так. Спілкування – це мистецтво і наука. І наша здатність працювати з іншими залежить саме від нього.
  4. Перемовини. Ми постійно ведемо переговори. З подружжям, дітьми, батьками, вчителями, друзями, колегами, начальниками і так далі. Навчіться робити перемовини максимально вигідними для всіх сторін.
  5. Переконання. Навчіться коректно отримувати бажане.
  6. Фізична сила і витривалість. Сила – важливий навик. Він необхідний кожному.
  7. Гнучкість. Поки ви цілий день сидите за комп’ютером або в машині, перетворюєтеся на негнучку істоту. Навчіться розтягувати стегна, спину, м’язи.

Цього достатньо, щоб зайняти себе до кінця життя. Виберіть те, що вам імпонує. І засвойте цю навичку. Потім беріться за наступну. Нехай цей процес буде нескінченним.

Незабаром ви зрозумієте, чого хочете. А якщо ні, то це не кінець світу. Попереду ще так багато того, чого можна навчитися.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*