Сільгоспвиробників Волині закликають подбати про захист врожаю

02.03.2020 / Новини

Нинішні реалії такі, що для того, аби мати гарний врожай, без захисту рослин від шкідників.

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» повідомляє про прийом заяв на виготовлення мікробіологічних препаратів для захисту і живлення сільськогосподарських рослин, зокрема:

Бактоцид (аналог Бактороденциду вологого зернового) — біопрепарат для знищення мишоподібних гризунів безпечний для людей та довкілля, нешкідливий для свійських тварин і птиці.

Основа препарату — зерно пшениці, оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, які спричиняють мишачий тиф серед мишоподібних гризунів.

Препарат має чітку вибіркову патогенність. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 5-14 днів. Висока біологічна ефективність препарату пояснюється насамперед тим, що знаходячись у тісному контакті одна з одною, миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин.

Бактоцид застосовується на посівах сільськогосподарських культур, сінокосах, пасовищах, садах, лісосмугах, узбіччях доріг, фермах, складських приміщеннях, де застосування хімічних приманок небезпечне для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.

Норма витрат на сільськогосподарських угіддях (посіви, сінокоси, пасовища, багаторічні насадження), лісосмуги становить становить 2-3 г на нору, або 1,5-2,5 кг/га в залежності віл чисельності популяції мишоподібних гризунів, ферми та складські приміщення 0,5-2,0 г на 1 м 2 .

Триходермін — біологічний препарат, що пригнічує розвиток фітопатогенних мікроорганізмів шляхом впливу на них прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків (гліотоксин, вірідін, триходермін) та інших біологічно активних речовин, які пригнічують розвиток багатьох видів збудників захворювань рослин, в тому числі бактеріальних, а також гальмують репродуктивну здатність патогенів.

Препарат застосовують проти кореневих гнилей (фузаріозної та гельмінтоспоріозної) зернових культур; кореневих гнилей, білої гнилі, фузаріозного та вертицильохного в’янення огірків та помідор; для обробки бульб картоплі, проти ризоктоніозу; проти слизового і судинного бактеріозу, чорної ніжки капусти, сірої гнилі суниці (полуниці), чорної і бурої плямистості моркви.

Обробіток насіння препаратом Триходермін необхідно проводити за 1-2 дні до посіву, в день посіву, краще у вечірні години. Препарат застосовується також для обприскування рослин у період вегетації.

Триходермін екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах, тварин. Сумісний із стимуляторами росту, мікроелементами.

Препарат зберігають в герметичній упаковці при температурі +4…+6ºС. Термін зберігання -3 місяці.

Норми витрати препарату в залежності від культури становлять від 2.0 до 10.0 л/га.

План риз — мікробіологічний препарат з фунгіцидними властивостями і ріст стимулюючою активністю для обробки насіння та вегетуючих рослин.

Біопрепарат виготовляється  захищає рослини від хвороб, що передаються через насіння, грунт та аерогенно в процесі росту рослин. Біологічний фунгіцид, призначений для захисту рослин від кореневих гнилей, альтернаріозу, аскохітозу, вертицильозного в’янення, макроспоріозу, ризоктоніозу,  фузаріозу, оїдіуму, мільдью, а також бактеріозів на зернових, зернобобових, овочевих, плодово-ягідних культурах, виноградниках.

Фунгіцидні властивості поєднуються із ріст стимулюючою активністю, яка викликає посилений ріст кореневої системи, підвищує польову схожість насіння та енергію проростання, стимулює їх ріст, розвиток протягом вегетації, підсилює утворення вторинних коренів, які забезпечують краще мінеральне і водне живлення.

Активізує життєдіяльність мікроорганізмів у кореневій зоні, за рахунок чого забезпечується додаткове надходження в рослини азоту і фосфору. Прискорює процес нейтралізації гербіцидів та їх наступне розкладання на безпечні складові. Норми витрати препарату, в залежності від культури та патогена–від 1,0 до 5,0 л/га.

Термін зберігання: 2 місяці при температурі від +4 до +6 ºС. Зберігається препарат в сухому, темному і прохолодному приміщенні.

Ековітал — біопрепарат з фітостимулюючою та протекторною дією, який використовується для передпосівної обробки насіння сої, біоагенти якого здатні фіксувати азот атмосфери у симбіозі з рослинами сої та мобілізувати нерозчинні фосфати грунту. Препарат також є регулятором росту і розвитку рослин з антистресовою адаптогенною дією.

Даний препарат нешкідливий для людини і тварин та сприяє формуванню потужного азатфіксуючого апарату на коренях сої, активному розвитку рослин, підвищенню урожаю і якості продукції.

До складу препарату входять живі культури бульбочкових бактерій та фосфат, а також біологічно активні продукти їх метаболізму — полісахариди, амінокислоти, ферменти, вітаміни групи В, фітогормони, антибіотичні сполуки.

Зазначений біопрепарат використовується для підвищення урожайності і якості сої, а також збагачення грунту азоту та біологічно активними речовинами.

Термін зберігання — 1 місяць у герметичній тарі за температури від +4ºС до +6ºС.

Вартість препаратів станом на 1 лютого 2020 року:

  • Бактоцид — 22,82 грн за 1кг;
  • Триходермін — 22,43 грн. за літр;
  • План риз — 41,76 грн. за літр;
  • Ековітал – 240 грн. за літр.

Якщо вас зацікавила інформація про мікробіологічні препарати, за консультацією щодо технології застосування та їх придбання слід звертатись в ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» с. Змїнець, Луцького району, вул. Ліскова, 1, телефони (0332) 72-38-88, fito_lab_volyn@i.ua 72-71-31, 050-378-78-66, 098-529-31-25;  email: biolab.vol@i.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*