Штрафи за порушення правил дорожнього руху в Польщі

19.03.2016 / Новини, Статті

Ті, хто хоча б раз були в Польщі, добре знають, що в цій країні до порушення встановлених правил дорожнього руху ставляться серйозно і суворо карають відповідно до законів. Потрібно розуміти, що кожна країна має свої особливі правила, про які ви можете не знати.

Розмір штрафів у Польщі більший, ніж в Україні, Росії чи Білорусі, тому ставитись до цих правил зневажливо не рекомендується. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, ми пропонуємо вам ознайомитись із основними правилами дорожнього руху та розміром штрафів у Польщі.

Особливості керування автомобілем в Польщі

У Польщі, так само як і в нас, встановлено правосторонній дорожній рух. Якщо вас зупинив інспектор, то не можна виходити з автомобіля без дозволу правоохоронця, він сам має підійти до вашого авто. Документи необхідно подати через відчинене вікно і тільки на прохання інспектора можна відкрити двері і вийти з машини.

Поліція Польщі користується не смугастими жезлами, а червоним кругом (як на фото). Також вас можуть зупинити просто жестом руки.

 

 

 

На дорогах є багато патрулів в автомобілях без розпізнавальних знаків, тому не дивуйтесь, якщо вас зупинить поліція на автомобілі без напису «POLICJA». Таке авто повинне бути обладнане прихованими проблисковими маячками і приладами для вимірювання швидкості.

 

Окрім поліції, вас можуть зупинити для перевірки працівники Митної служби – «SLUZBA CELNA» та Прикордонної служби – «STRAZ GRANICZNA»

Зауважте, що це може статись навіть далеко від кордону. Це звичайна ситуація – працівники подібних служб перевіряють автомобілі туристів на дорогах Польщі. Зазвичай така процедура триває не довго і зводиться до перевірки паспортів на предмет дотримання правил цільового використання візи.

Загальноприйняті правила дорожнього руху і паркування в Польщі

Якщо ви перевозите дітей віком до 12 років, то необхідно використовувати спеціально обладнані сидіння. І, звичайно, усі дорослі пасажири та водій в автомобілі повинні пристібатися ременями безпеки. Також, на випадок аварії, в машині має знаходитись вогнегасник, аптечка, світловідбиваючий жилет (згідно з правилами, кожен пасажир повинен мати такий жилет), а також знак аварійної зупинки.

Паркування автомобілів у Польщі

Щодо паркування автомобіля, то, безперечно, воно має здійснюватися лише в призначених для цього місцях. На парковках звертайте увагу на розмітку місць паркування: якщо ви, наприклад, припаркуєте автомобіль на місці для інваліда, то вам загрожує штраф розміром у 500 злотих. Перевірте, чи вибрана вами стоянка платна. Якщо так, то оплатити її ви зможете через паркувальника або за допомогою автоматів для оплати. В ситуації оплати через паркомат, отриманий талончик, де вказано час стоянки, потрібно вкласти під лобове скло вашої машини так, щоб було видно оплачений час паркування. Це потрібно для того, щоб служби, які перевіряють дотримання правил, могли переконатись, що ваша стоянка оплачена належним чином. В іншому випадку колеса вашого автомобіля будуть заблоковані спеціальним пристроєм. Парковки в містах Польщі переважно платні з 8 години ранку до 20 години ввечері. Парковки в Кракові і Варшаві (наприклад) є безкоштовними у вихідні дні. Тобто звичний режим роботи платних парковок у містах Польщі це від 8-00 до 20-00 у будні дні.

В торгових центрах Польщі є великі безкоштовні парковки, але в деяких галеріях (парковках) у великих містах існує плата за паркування. Переважно перші одна або дві години перебування є безкоштовними, а далі вже нараховується оплата. Коли ви заїжджаєте на таку парковку, то отримуєте талон-карту в автоматі коло шлагбауму. Обов’язково зверніть увагу, чи наявний автомат для оплати парковки при вході до торгового центру з боку стоянки. Вам необхідно здійснити оплату при виході з торгового центру в такому автоматі, а при виїзді проплачений талон-карту вставити в приймач автоматичного шлагбауму. При цьому, навіть якщо час вашого перебування на території склав менше години, вам все одно потрібно вставити талон-картку в автомат (в іншому випадку не відкриється автоматичний шлагбаум на виїзді). Тобто ви не зможете здійснити оплату біля шлагбауму, оскільки там вже потрібно мати оплачену талон-карту для того, щоб автоматичний шлагбаум відкрився.

Пам’ятайте, що не можна вживати алкоголь і сідати при цьому за кермо. Це стосується усіх країн, до яких ви можете поїхати. В Польщі, якщо у вас виявлять більше ніж 0,2 мг алкоголю на 1 літр крові, ви отримаєте штраф, а ваше авто заберуть під арешт. У випадку, коли буде виявлено перевищення 0,5 мг – водію загрожує 2 роки тюремного ув’язнення з можливістю здійснення негайного арешту.

Правила обмеження швидкості в Польщі

Перший дорожній інформаційний знак, який можна зустріти після перетину кордону, несе основну інформацію щодо обмеження швидкості в Польщі і виглядає наступним чином:

50 км / год в населених пунктах країни (в межах знаку «забудована місцевість»);

90 км / год за межами населених пунктів;

120 км / год на швидкісних дорогах, де є двосторонній рух;

140 км / год на автомагістралях.

 

 

 

 

Найпоширеніші порушення правил та розміри штрафів для водіїв в Польщі:

їзда з не пристебнутими ременями безпеки: 100 zł.

перевищення швидкості: від 50 до 500 zł.

користування телефоном під час їзди на автомобілі, мотоциклі: 200 zł.

розворот в забороненому місці: від 200 до 400 zł.

переїзд на протилежну полосу в недозволеному місці: від 50 до 500 zł.

проїзд на червоне світло світлофора: від 300 до 500 zł.

їзда без ввімкнених фар: від 100 до 200 zł.

порушення правил, що могло спричинити аварійну ситуацію або ДТП: 500 zł.

неправильне паркування: від 100 до 500 zł.

ПРАВОПОРУШЕННЯ РОЗМІР ШТРАФІВ (В ЗЛОТИХ)

Перевищення швидкості на 10 км/год – до 50 zł.

Перевищення швидкості на 11 до 20 км/год – від 50 до 100 zł.

Перевищення швидкості на 21 до 30 км/ од –  від 100 до 200 zł.

Перевищення швидкості на 31 до 40 км/год – від 200 до 300 zł.

Перевищення швидкості на 41 до 50 км/год – від 300 до 400 zł.

Перевищення швидкості вище 50 км/год – від 400 до 500 zł (вилучення водійського посвідчення протягом трьох місяців, за водіння вище 50 км/год в населених пунктах).

Щодо населених пунктів, то в Польщі обмеження швидкості починається не зі знаку, котрий інформує про початок населеного пункту (зелений знак на фото), а зі знаку «забудована місцевість» (білий знак з чорними контурами будинків).

Так само є знак про закінчення таких обмежень. Також на дорогах можна помітити знак обмеження 70 км/год після знаку «забудована місцевість» – він дозволяє їхати 70 км/год в межах дії знаку «забудована місцевість» до наступного обмежувального знаку.

Зупинки і система навігації

На автомагістралях та швидкісних дорогах заборонено зупинятись (виключення – поломка автомобіля), розвертатись та рухатись заднім ходом. Наразі в Польщі будуються багато доріг та автомагістралей і досить часто з’являються нові розв’язки та ділянки доріг, тому навігаційні системи не встигають оновлювати карти до навігаторів.

Якщо ви користуєтесь навігатором, то перед поїздкою намагайтесь оновити карти хоча б до 3-6 місячної давності, або звіряйте маршрут з картою чи дорожніми вказівниками. Досить часто навігатори не показують маршрут по нових швидкісних магістралях, тому, плануючи маршрут, запам’ятайте назви великих міст, через які ви поїдете – дорожні вказівники у Польщі досить інформативні. Також необхідно знати номер дороги, по якій пролягатиме ваш маршрут – після кожного повороту на дорогах Польщі стоїть знак, що вказує на номер траси.

Система штрафів у Польщі

Штрафи в Польщі стягувати можуть як поліціянти, так і міська служба охорони порядку. Якщо у вас при собі немає достатньо коштів, щоб оплатити штраф або ви не погоджуєтесь його прийняти, справа про ваше порушення передається до суду першої інстанції, причому до судового розгляду вас мають право затримати. З іноземцями працівник поліції може поїхати і до банкомату, щоб отримати штраф, але краще не порушувати правил, або мати достатньо готівки, щоб уникнути затримання.

Не зважаючи на загрозу отримати штраф, в першу чергу вас має хвилювати ваша безпека та безпека ваших пасажирів, тож завжди дотримуйтесь правил дорожнього руху, де б ви не були.

Джерело

Читайте також:

2 Коментарів Штрафи за порушення правил дорожнього руху в Польщі

  1. Чи відкриють робочу візу якщо є штраф в Польщі,і як його сплатити,якщо ти на Україні

  2. Выписан штраф за превышение скорости. Но на чеке нет никаких банковских данных. Куда оплачивать штраф. ? Спасибо.
    С Уважением Марина

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*