Реформа охорони здоров’я: фінансування по-новому

03.12.2016 / Новини

Уряд схвалив концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я, яку розробили МОЗ за підтримки Мінфіну та незалежних громадських експертів.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Головна мета реформи – поліпшення якості медичних послуг, підвищення заробітних плат медикам, запровадження страхової медицини, збільшення автономії лікарень тощо. Наразі уже змінено принцип фінансування: замість пустих приміщень, кошти виділяються на більш якісні послуги.

Витрати на охорону здоров’я у 2017 році збільшили майже на 26% (на 18,2 млрд грн) до 88,7 млрд грн.

Зa рахунок збільшення фінансування уперше покрито 100-відсоткову потребу в ліках для тяжкохворих. Це стосується онкохворих, інфікованих на ВІЛ/СНІД, а також тих, хто страждає діабетом. Для цього Уряд збільшив видатки на централізовану закупівлю ліків до 5,9 млрд грн, що майже на 2 млрд грн більше, ніж передбачено в бюджеті цього року. Це врятує життя тисячам людей.

Збільшити бюджетні видатки на закупівлю ліків дозволить залучення коштів Глобального фонду. Таким чином, загальний ресурс на ліки складе майже в 9 млрд грн – рекордна цифра для нашої країни.

Крім того, у 2016 році збільшено видатки на 35 млн грн для закупівлі систем імплантаційного слухопротезування, а у 2017 році передбачено на такі цілі ще 75 млн грн.

Також у проекті держбюджету на 2017 рік закладено 500 млн грн на компенсацію вартості ліків (реімбурсацію) ліків для трьох категорій хронічно хворих громадян – що страждають на серцево-судинні захворювання, діабет і астму.

Окрім того, Уряд збільшив заробітну плату лікарів приблизно на 40% для підтримки їх мотивації, збільшив незалежність медичних закладів та максимально децентралізує управління медичними закладами.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*