Протестувальники перекрили рух на трасі Володимир-Волинський–Любомль через перейменування села

08.07.2016 / Новини

7-го липня жителі села Сусваль Володимир-Волинського району влаштували акцію протесту проти зміни назви цього населеного пункту.

Рух транспорту протестувальники зупинили приблизно на 5-ть хвилин.

Після фіксації акції журналістами на камеру протестуючі розійшлись.

Про це написав «БУГ».

Група місцевих жителів-активістів призупинили рух на трасі Володимир-Волинський–Любомль, безперервно рухаючись по пішохідному переходу в селі Верба. В такий спосіб вони хотіли привернути увагу високопосадовців на те, що громада виступає проти перейменування села Жовтневе на Сусваль.

Спочатку це виглядало як відстоювання інтересів сім’ї загиблого героя, в честь якого влада й хоче перейменувати Жовтневе. Та протягом акції з’ясувалося, що більшість людей прийшли для захисту власних інтересів. Страх оплачувати заміну документів із власної кишені – основний аргумент проти перейменування для більшості жителів цього села.

Люди нарікають на те, що неодноразово звертались і до сільської, і до районної рад, навіть, мовляв, до Києва писали. Та всі папери повернули назад і рішення Верховної Ради від 19-го травня про перейменування цього населеного пункту в рамках декомунізації є й надалі чинним. Окрім того, в усіх ЗМІ, соціальних мережах, офіційних документах вже вказується нова назва – Сусваль. Це категорично не подобається місцевим жителям.

Протест анонсували розпочати об 11-й годині на пішохідному переході біля зупинки села Верба. В зазначену годину на місце приїхав голова районної ради Роман Гук. Порозмовлявши з жителями села на цю тему, високопосадовець, попрощавшись, сів у авто і поїхав. Люди ж продовжили очікувати на підтримку їхньої акції зі сторони своїх односельчан.

На запитання, чому всі так проти перейменування, спочатку відповідали, що родина загиблого в АТО воїна Петра Сусваля (в честь якого, власне, назвали село), виступає проти цього.

«Та й не звучить воно якось взагалі…» – звучало зі сторони. Ця теза теж знайшла своїх прихильників. І далі розмова пішла про милозвучність нової назви. На запитання, чи пропонували натомість якусь альтернативну назву, нічого конкретного не почули. «Хай би та собі і лишалась…» – махають рукою.

Запитуємо те ж саме і в інших людей, які беруть участь у протесті, але тримаються в стороні: чим нова назва не вгодила? У відповідь слухаємо про недовіру до влади, можливі проблеми при виїзді за кордон, сплату за зміну документації. Пояснення, що це відбуватиметься безкоштовно, зустрічають усміхом: у нашій країні владі вірити не можна. Аргументують тим, що сьогодні безкоштовно, а завтра держава і чиновники й останнє заберуть.

У цей же час уже ніхто й не згадує ні про почуття сім’ї Сусваль, ні про милозвучність назви, не обговорюють інших варіантів. Говорять про труднощі з документацією, які може викликати така зміна. Для прикладу, пані, яка працює за кордоном, переймається тим, що їй доведеться змінювати закордонний паспорт за власні кошти. Або ж при продажі будинку будуть проблеми. Загалом люди бояться незручностей. І назва «Сусваль» тут ні до чого, схоже.

Загалом, за п’ять хвилин страйку всі розійшлися. Колона з кількох десятків автомобылів, яка зібралася за цей час, роз’їхалася. Люди пообіцяли зібратися ще в неділю, 10-го липня. Щоправда, думка про те, що це вихідний день і навряд хтось із можновладців прийде на ту акцію, трохи пригасила їхній ентузіазм.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*