Представники Рівненської ОТГ навчалися у Польщі веденню агротуризму

14.09.2019 / Новини

6-8 вересня представники Павлівської, Рівненської, Голобської, Підгайцівської, Торчинської та Цуманської громад взяли участь у поїздці до Польщі, де вивчали та переймали досвід польських колег та відвідували унікальні туристичні агрогосподарства.

На Волині продовжують реалізовувати навчальні проекти для малих господарств та підприємств ОТГ, аби стимулювати розвивати власний бізнес без значних фінансових інвестицій. Ці проекти відбуваються в рамках програми розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща та за сприяння Генерального консульства РП в Луцьку. Цьогоріч учасниками проекту є особи, які планують працювати у сфері агротуризму, – пише Район Любомль.

«Kraina Rumianku» в Головні (Парчевський повіт, Люблінське воєводство) – це невеличке село, де фактично немає жодних підприємств. Приміщення колишньої школи вирішили переробити під туристичний об’єкт. Кабінети вдалося облаштувати «під старовину».

«Kraina Rumianku» – це приклад того, що стара школа може стати інтерактивним музеєм, де можна відчути, що таке щоденний побут селян. Тут ти не оглядаєш печі, реманент, обереги, а розумієш їх практичне і духовне призначення, цілісність повсякденного життя і згуртованість сім’ї, родини, сільської громади. Учасники делегації змогли й власноруч приготувати рогалики з трояндовим конфітюром у справжній печі, які потім самі й куштували.

 

Більше того, в «Kraina Rumianku» пропонують організовувати вечорниці, або ж дівич-вечори. На вихідні приїздять чимало компаній дівчат, які вчаться пекти справжній хліб, ткати на верстаті й багато іншого. По закінченню нареченій видається сертифікат справжньої господині.

Представниця Павлівської ОТГ Галина Власюк зауважила, що їй дуже сподобалося, як люди з простих речей зробили доволі привабливий туристичний об’єкт.

«У нас є санаторій «Барвінок», і думаю, що там теж можна було б зробити щось подібне», – додала вона.

Згодом у комплексі добудували й інші споруди, де зараз здають кімнати на ніч (до речі, кожна з них зроблена у іншому стилі, тут навіть є «кімната з лелеками», де, як кажуть, обов’язково з’являються діти). Інтер’єр в кімнатах теж старовинний. Як розповідає керівництво комплексу, фактично усе це вони робили власними силами, в тому числі й реставрували меблі.

Також є велике приміщення, де відбуваються вистави, майстерки, перегляди фільмів. Тут готують чимало цікавих страв, зокрема частували українців супом з кропиви.

«Kraina Rumianku» у сезон приймає до двохсот дітей в день. Власне, окрім майстерок їм пропонують цікаву теренову гру, під час якої потрібно відгадувати загадки, стріляти з лука, доїти «несправжню» корову, вивчати призначення різних трав тощо, а також переглядати вистави на місцевій говірці. До роботі в центрі задіяні місцеві жителі. Для прикладу, одній з артисток – 83 роки.

«Ми отримали багато позитивних вражень. Будемо переймати досвід для себе», – ділиться думками представник Рівненської ОТГ Володимир Хомік.

«Нам теж треба навчитися використовувати власну самобутність. Якщо правильно зробити промоцію, то й у нас можна створювати подібні центри, які будуть цікавими для туристів», – додали представники Підгайцівської громади.

«Дуже приємно бути в місці, де люди люблять свою справу і працюють із задоволенням. Сподіваюся, що вже дуже скоро й вони зможуть приїхати до нас на забави», – розповіла представниця Торчинської ОТГ Алла Ревуцька. До речі, у їхній громаді вже є певні напрацювання в сфері агротуризму.

Також учасники делегації відвідали «Татарське Село». Так, саме в цьому поселенні колись проживали польські татари. Наразі їх тут немає, але місцеві жителі зберегли їх традиції і той східний присмак, які вони внесли в культуру та історію Речі Посполитої, як на полі битв, так і в господарці. Тож тут відбувається великий фестиваль, на який приїздять татари з різних куточків Польщі й не тільки.

У селі частують національною кухнею, вчать стріляти з лука, а також проводять екскурсію на цвинтар, який не так давно почали відновлювати, а оскільки татарські поховання дуже відрізняються від наших, то доволі пізнавально побачити і познайомитися з культурою інших народів.

До слова, екскурсії тут поводять теж місцеві жителя села, таким чиною маючи роботу.

«Ми дуже вражені тим, як з нічого люди роблять щось. І це дуже цікавий досвід, який ми спробуємо впровадити і в себе», – зауважили представники Голобської ОТГ.

Так, наразі в них уже є важливий туристичний об’єкт – «Волинська Голландія», але наразі це дуже сезонно, а тому варто працювати над тим, аби туристам було що показати у різну пору року.

«Думаю ми маленькими кроками теж почнемо щось робити», – додали представники Цуманської громади і подякували за запрошення.

Захід відбувся в рамках проекту «Використання польського досвіду для підтримки розвитку агротуристичних послуг у Волинській області», який триватиме до грудня. Для відібраних представників ОТГ передбачені й практичні навчання у сфері агротуризму та ярмарок громад.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*