Любомльські енергетики зрізають дерева без дозволу власників земельних ділянок (фото)

04.04.2016 / Новини

Працівники Любомльської філії ПАТ “Волиньобленерго” без дозволу господаря зрізали фруктові дерева на його  приватній земельній ділянці. Це сталось у селі Куснище Любомльського району, коли власник садиби Василь Абрамчук був за кордоном.

Пан Абрамчук обурений насамперед тим, що робота була зроблена без попередження – ніхто ні про що не повідомляв. До того ж, найбільше обурення викликало те, що зрізали найбільш плодоносні гілки молодого волоського горіха, який, за словами господаря, не заважав лініям електропередач._DSC0084

Сусід Володимир Лисюк підтвердив слова Василя Абрамчука. Вранці, 20 лютого, він бачив на власні очі як енергетики зрізають верхні гілки дерев, що заважають для ліній електропередач. Виконавши роботу, вони поїхали. Проте невдовзі знову повернулись і зрізали повністю ще три молодих клени. Господар подвір’я припускає, що верхні гілки кленів могли заважати, але аж ніяк не цілі дерева.

Василь Абрамчук звернувся до дільничного Миколи Купири із усною заявою щодо цієї ситуації. На це ж правоохоронець відповів, що працівники електростанції мають право робити подібні речі, оскільки така очистка повітряних шляхів електроенергії цілком дозволена законом._DSC0081

Крім того, пан Абрамчук письмово звертався до голови  Куснищанської сільської ради Петра Курана, проте відповіді так досі й не отримав.

“У сільську раду вперше звернулись саме з такою проблемою. Хоча неодноразово чув нарікання місцевих жителів на працівників Любомльської філії ПАТ “Волиньобленерго” про те, що тим байдуже куди падає зрізане гілля. Крім того, господар повинен самостійно доводити до ладу свою ділянку після таких робіт”, – зазначив секретар Куснищанської сільської ради Віталій Дячук.

_DSC0083Прокоментувати цю ситуацію погодився головний інженер  Валерій Левконюк, хоча, з якихось причин, не дозволив вести ні аудіозапис розмови, ні фото-, ні відеозйомку.

“Це обов’язкова очистка повітряних шляхів електроенергії, яка регламентована правилами охорони електромереж. Усі дії працівників філії погоджені з сільськими радами”, – пояснив головний інженер.

Він також наголосив, що у таких ситуаціях винні самі люди, власники садиб. Адже вони були попереджені про такі дії заздалегідь. Однак людині простіше проігнорувати, аніж виконати все по закону.

Також пояснив, що відстань від крайнього дроту високовольтної лінії та гіллям дерев повинна бути не менше 10 метрів.

Якщо ця умова не виконана, оскільки мешканці села спеціально чи неспеціально насаджують дерева поблизу трансформаторів та високовольтних ліній, то енергетики мають повне право зрізати гілля, але аж ніяк не ціле дерево._DSC0080

А щодо конкретного випадку зрізування дерев у Куснищах, то пан Левконюк відразу ж відповів риторичним запитанням: “А хто доведе, що ці дерева зрізували ми?”

У кожному разі будь-які дії з боку енергетиків повинні погоджуватись із власником земельної ділянки.

_DSC0089  _DSC0097

 

Читайте також:

2 Коментарів Любомльські енергетики зрізають дерева без дозволу власників земельних ділянок (фото)

  1. Хто повинен обрізати дерева?

    Згідно чинного законодавства, а саме: ст. 28 ЗУ „Про благоустрій населених пунктів”, п.4 „Правил охорони електричних мереж” утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній, повинні здійснювати власники зелених насаджень. Згідно „Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України” відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається:

    – на підрозділи органів місцевої державної виконавчої влади;

    – на підприємства (на території яких знаходиться насадження);

    – власників присадибних та прилеглих ділянок.

    Таким чином в містах і населених пунктах у кожного дерева є господар, який повинен видаляти сухостойні дерева, вирізувати сухі й поломані гілки, забезпечити ненаближення гілок дерев на недопустиму відстань до електродротів.

  2. Шановні для того щоб не було конфліктів потрібно дотримуватись Закону.
    Постановою 209 визначено відстань дерев.
    у насадженнях висотою понад 4 метри – завширшки не менше за
    відстань між крайніми проводами плюс відстань, що дорівнює
    середній висоті існуючих насаджень основного лісового масиву з
    кожного боку від крайнього проводу повітряної лінії
    електропередачі, при цьому окремі дерева або групи дерев, які
    ростуть на краю просіки, підлягають вирубці, якщо їх висота
    перевищує відстань по горизонталі від гілок дерев до проводів
    повітряної лінії електропередачі

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*