Підсумки дня: головні теми в Україні 6-го червня

06.06.2019 / Новини

Дайджест новин по Україні 6-го червня, підготований у VEZHA.

Про будівельні норми. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України прийняло наказ, яким обмежило отримання погодження низки відхилень від державних будівельних норм при здійсненні нового будівництва або реконструкції. Наприклад, при будівництві АЗС скорочувати відстань від них до найближчих будинків і зупинок громадського транспорту, зменшувати розміри гостьових стоянок на прибудинкових територіях тощо. Наказ опублікований і набрав чинності 4 червня 2019 року.

Про новий безвіз. Верховна Рада Україна ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання».Його ухвалення є зобов`язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС. Також це одна з умов вирішення Європейською Комісією питання щодо укладення з Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угоди АСАА або так званий «промисловий безвіз»). Відповідно до неї українські результати випробувань та сертифікації продукції будуть визнаватись на європейському рівні. Це значно спростить доступ української продукції на європейські і треті ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських та європейських органах з оцінки відповідності.

Про імпічмент. Народні депутати ухвалили законопроект № 1098 “Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України”, в якому передбачені положення щодо запровадження процедури імпічменту президента. За це віддали свої голоси 279 парламентарів із необхідних 226. Депутати приступили до розгляду законопроекту у другому читанні 4 червня і менш, ніж за три дні вони розглянули понад 700 правок.

Про корупцію. Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило ТОП-10 порушень антикорупційного законодавства у травні. На першому місці рейтингу, складеного прес-службою Національного агентства з питань запобігання корупції, обґрунтований висновок за результатами перевірки декларації за 2016 рік (виправленої), поданої колишнім депутатом Полтавської обласної ради Юрієм Лебедином. Національне агентство встановило декларування недостовірних відомостей на суму 174,7 млн гривень.

Про держборг. Співвідношення державного боргу і ВВП України буде поступово знижуватися до 42,4% на кінець 2022 року. Про це йдеться в Середньостроковій стратегії управління держборгом України на 2019-2022 роки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*