Підгледіти душу в скульптурі: у Любомлі відбулася виставка місцевого майстра (фото)

08.02.2017 / Новини

Презентація виставки професійного скульптора Олександра Грицая відбулась 6 лютого у Любомльському краєзнавчому музеї.

Про це пише сайт музею.

Під мелодії класичної фортепіанної музики у виконанні викладача музичної школи Ірини П’ятковської збиралися на урочистий захід запрошені гості, які отримали унікальну можливість відчути прекрасне у поєднанні різних видів мистецтв.

Наділений непересічним талантом фахівець своєї справи – уродженець і житель села Бережці, що на Любомльщині. Як розповів у вступному слові директор музею Олександр Остапюк, митець здобував освіту у Ковельському художньо-ремісничому училищі і Харківському художньо-промисловому інституті, протягом п’яти років працював у художній майстерні відомого скульптора Леоніда Баранова у Москві. А дев’ять років тому повернувся у рідне село, де живе і працює нині.

Його роботи експонувалися на 25-ти обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках, зокрема, у Волинському краєзнавчому музеї, містах Ковель, Харків, Тернопіль, Москва.

Олександр Дмитрович наголосив на особливій тематиці нинішньої виставки і запросив до проведення першої екскурсії самого майстра Олександра  Грицая.

Гості мали змогу почути з вуст автора історії створення окремих робіт, про те, скільки часу необхідно для виготовлення фігур та багато інших деталей, пов’язаних безпосередньо із його творчістю.

Вражає віртуозною довершеністю скульптура із характерною назвою «Міс Скорпіон», яка була створена з волинської моделі, інститутська робота митця «Автопортрет», відлита із бронзи таємнича постать під назвою «Творчість», що зображає однокурсницю Олександра Грицая, класично-досконала статуя «Каріатида», яку багато хто із компетентних відвідувачів визнали мистецьким шедевром.

Оригінальна гіпсова скульптура «Сузір’я Альфа Центавра» у бронзовому варіанті знаходиться у галереї «Артефакт» у Москві. По-своєму цікавим є реалістичний портрет хлопчика-сусіда у 8-річному віці під назвою «Дитинство».

На фото представлена дипломна робота «Розп’яття», яка планувалась для костелу м. Любомль.
Олександр Грицай охоче відповідав на запитання. Зокрема, розповів, що зараз виготовляє вироби з дерева для продажу, щоб мати заробіток. Створює на замовлення скульптурні портрети – і чоловічі, і жіночі, і дитячі, і колективні або ж, кому до вподоби – сімейний рельєф. Матеріали використовує різні – дерево, гіпс, бетон, значно дорожчою буде бронза.


«Чим більше роботи вкладаєш, тим річ дорожча» – змістовно підсумував Олександр Грицай.

Із запрошених гостей виступили керуючий справами районної ради Олексій Хом’як, який висловив щире захоплення роботами і побажав автору допомоги меценатів і подальшого розвитку його таланту. Голова сільської ради с. Бережці Богдан Зосимчук розповів про незвичайне знайомство зі скульптором, поділився особистими враженнями від окремих речей.


Виставка є надзвичайно актуальною і підтверджує те, що класика ще не повністю зникла із поля зору, сфери діяльності, простору захоплень. Адже, як сказав скульптор Олександр Грицай, це зараз вироджується, настала пора абстракції, чогось приблизного у мистецтві, а в класичних роботах, які відтворюють світосприйняття, є своя складність.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*