Петро Порошенко побував на Волині (ФОТО)

08.07.2018 / Новини

Президент України Петро Порошенко під час візиту на Волинь вшанував пам’ять жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни.

Урочистості відбулися 8-го липня біля пам’ятника загиблим у селі Гончий Брід Ковельського району, – повідомляє ІА Волинські новини.

Аби вшанувати пам’ять про загиблих, прийшли їхні нащадки, односельці, представники влади та громадських організацій Волині. Саме дійство розпочалося з виконання гімну України та продовжилося панахидою за жертвами польсько-українського конфлікту.

Територія дійства була огороджена, тож кожен, хто хотів потрапити на вшанувальні заходи, мав пройти через металошукач.

Президент України Петро Порошенко прибув на одному з чотирьох гвинтокриклів і одразу ж, зайшовши на територію церкви, де розміщений пам’ятник загиблим, за його участі відбулася церемонія покладання квітів.

Далі Президенту надали слово, однак він закликав присутніх спершу заспівати Гімн України.

“Сьогодні я хочу, щоб вся Україна почула, весь світ почув, що трагедія Гончого Броду так само, як і Волинська трагедія загалом є болісним і повчальним історичним уроком для двох народів – українського та польського”, – розпочав свій спіч Президент України.

“У Гончий Брід я приїхав одразу ж після відкриття пам’ятника українським жертвам в Сагрині на Холмщині. Цього візиту українського президента Холмщина чекала багато років – це дуже символічно і знаково, що ми шануємо і пам’ятаємо кожного вбитого. Два наших народи український і польський об’єднані спільним минулим, і теперішній час, коли Україна впевнено крокує в Європу, ми маємо міцні стосунки, які ми зараз збудували і ми маємо спільне європейське майбутнє і сьогодення”, – наголосив Петро Порошенко та додав, що спільні трагічні сторінки історії 1943-1944 років мають бути пересторогою.

З його слів, сучасні покоління українців та полякіа не мають права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого, адже від цієї суперечки виграє третя строна- той, хто чинить агресію проти нашої країни на Сході. Тож він закликав не дати Росії жодного шансу на перемогу.

Окрім того, Петро Порошенко наголосив, що історією мають науковці, а не політики. Він нагадав, що у Гончому Броді загинули десятки осіб, тому потрібно пам’ятати свою історію, адже такі події відбувалися й у багатьох інших селах.

Своєю чергою, Свідок подій 1943-1944 років Володимир Янко зауважив, що до війни поляки та українці жили в мирі, однак загарбникам вдалося посварити дружні народи, тому через 75 років після тих трагічних подій потрібно жити мирно.

Опісля промов президента та всіх присутніх запросили спільно помолитися за жертв польсько-українського конфлікту.

Помолившись спільно з усіма, Петро Порошенко намагався покинути територію, однак кожен хотів мати фото з Президентом і він не міг відмовити.

Частина людей навіть затягнули “Волинь моя”, тож Петро Порошенко покидав Волинь під співи волинян.

Довідково:

У селі Гончий Брід встановлено пам’ятник 58-ми українцям, які стали жертвами польсько-українського конфлікту 1943—1944 років. Пам’ятний знак освячено священиками Української православної церкви. За свідченнями очевидців, всього у селі Гончий Брід поляки вбили 73 особи, серед яких були мешканці інших населених пунктів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*