Пам’ятник УПА знищили у Польщі

10.03.2016 / Новини

В Польщі невідомі зловмисники знищили пам’ятник воякам УПА. Вандали зняли на відео, як вони кувалдою розтрощують одну із таблиць монументу у селі Молодич в Ярославському повіті Підкарпатського воєводства.

Про це повідомляє “Польське Радіо”, додаючи, що відео наруги над українським пам’ятником в Польщі розповсюджує на сайтах проросійських терористів польський радикал Давід Гудзєц. Йому заборонено в’їжджати на територію України.

Також до вандальського вчинку можуть бути причетні право-радикальні націоналісти з організації Obóz Wielkiej Polski, яка з початку російської військової агресії проти України зайняла проросійську позицію і членом якої є Гудзєц.

Польський націоналіст також заявив про те, що члени радикальної організації також знищили пам’ятники УПА в селах Вербиця, Грушовичі, Радруж і поблизу села Верхрата. Остання знищена пам’ятна таблиця УПА в селі Молодич не вперше стає жертвою нападів. Впродовж останніх років її кілька разів замальовували фарбою.

Голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима вважає серію актів вандалізму проти українських пам’ятників спланованою провокацією. Він вважає, що зловмисники не випадково знімають свої дії на відео і публікують їх на сайтах проросійських терористів. Раніше також повідомлялося, що Польща почала розслідувати дії УПА проти поляків в часи Другої світової війни. Водночас, польські слідчі обіцяють розслідувати події, в ході яких жертвами стали українці. Були проведені дослідження щодо вбивств мирних українців з боку поляків у селах Павлокома і Піскровіце, а також щодо переслідування українців через підозри у співпраці з УПА з боку спецслужб комуністичної ПНР.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*