Оваднівський професійний ліцей відзначає 80-річчя

02.10.2020 / Новини, Статті

Оваднівський професійний ліцей – найстаріший професійно-технічний навчальний заклад Волині святкує своє 80-річчя.

Багата й яскрава історія цього навчального закладу своїм корінням сягає далекого 1940-року, коли в селі Бужани Горохівського  району в колишньому маєтку графині Лідоховської запрацювала школа механізації сільського господарства. Директором її був призначений педагог-інженер Микола Першечкін.  Одразу після визволення Волині від німецько-фашистських загарбників ця школа відновила свою роботу у місті Володимирі-Волинському.

З жовтня 1944 року почала готувати кадри механізаторів для зруйнованого війною сільського господарства області. У ній навчалися 30 учнів, які здобували професії водіїв, трактористів, локомобілістів, машиністів складних МК-1100. Уся навчально-технічна база школи складалася із трьох старих тракторів, двох автомашин і однієї молотарки, – пише Слово правди.

Згодом найстаріша кузня робітничих кадрів Волині осіла в селі Овадне. Саме тут виросли просторі навчальні корпуси, гуртожитки. І завирувало життя у класах, майстернях, лабораторіях. На полях гуркотіли трактори, в їдальні лоскотав ніздрі смачний обід. Змінювалися назви навчального закладу, було багато керівників. Незмінним залишається лише одне – належна підготовка кваліфікованих фахівців сільськогосподарського виробництва. Сторінки історичної книги цього навчального закладу свідчать про чималі досягнення та перемоги учнівського та наставницького колективу. У серпні 1977 року на базі Оваднівського СПТУ №1 проведений VI республіканський конкурс учнів сільських професійно-технічних училищ на кращого механізатора України. У подарунок від держави тоді училище отримало 13 тракторів Т-74, 13 чотирикорпусних плугів ПН-4-35 і 10 трикорпусних – ПН-3-35.

У 70-80-і роки минулого століття навчальний заклад неодноразово виборював перші місця у змаганнях з організації навчально-виробничого процесу та навчально-виховної роботи серед сільських профтехучилищ України, за що був  нагороджений перехідним червоним прапором.

Нині освітньо-технічний заклад, який має назву Оваднівський професійний ліцей, осучаснений та оснащений необхідним сільськогосподарським реманентом, кухарськими знаряддями, комп’ютеризований та під’єднаний до мережі інтернет. У ньому здобувають професійну освіту понад 300 учнів та слухачів, які проходять виробничу практику на великих сільгосппідприємствах району та закладах ресторанного господарства: ТзОВ «Прогрес», «П’ятидні», «Три бобри», «Княгині Ольги», «Турійське подвір’я» тощо.

…Сивий ранковий туман огортає своїми обіймами спортмайданчик, навчальні корпуси, територію ліцею. Одне за одним засвічуються вікна у гуртожитку – прокидаються учні. Адже о 8.30 вони йдуть на заняття. Уроки, виробниче навчання, виховні заходи… Так проходять будні здобувачів професійної освіти. Швидко плине час і сьогоднішні першокурсники вже стають фахівцями або продовжують навчання у вищих навчальних закладах.

Ліцей пишається ще й тим, що виховує справжніх патріотів, відповідальних та відданих своїй справі людей. Багато випускників  Оваднівського професійного ліцею досягли кар’єрних успіхів та стали відомими в усій країні: Олександр Бойчук навчався в Оваднівському СПТУ-21 (1991-1994 рр.) за спеціальністю «електромонтер сільської електрифікації і зв’язку». Нині він старший мічманкомандир мінного тральщика  «Генічеськ», який  навесні 2014 року разом з екіпажем відмовився перейти на сторону окупантів; Юрій Семенюк – керівник  найуспішнішої Підгайцівської ОТГ Луцького району, навчався в ССПТУ-1  у 1976-1979 роках за  спеціальністю «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»; Олександр Ролюк,  полковник,  начальник інституту морально-психологічного забезпечення  ЗСУ Львівської  національної  академії сухопутних військ  імені гетьмана Петра Сагайдачного – навчався  в Оваднівському  ПТУ-21 (1993-1997 роки)  за спеціальністю «фермер сільськогосподарського виробництва».

Щороку дружна ліцейна родина  поповнюється  випускниками загальноосвітніх шкіл, які обрали для себе сільськогосподарський фах або прагнуть навчитися тонкощам кулінарно-кондитерського мистецтва. Мудрий, творчий, освічений педагогічний колектив навчального закладу радо зустрічає своїх вихованців та надає належні освітні послуги з професій тракториста, водія, слюсаря, електромонтера, кухаря, кондитера, фермера.

Оваднівський професійний ліцей є осередком жвавого молодіжного життя в сільській громаді та справжнім партнером у вирішенні певних господарських питань сільської спільноти.

На початку жовтня навчальний заклад святкує 80-річчя з дня заснування. Дата співпадає з таким ювілеєм професійно-технічної освіти області. Сьогодні ліцей стоїть на порозі утворення потужного центру з підготовки спеціалістів за професією «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, водій автомобіля категорії «В», «С». Професійно навчати, віддано працювати, впевнено йти вперед, формуючи у здобувачів освіти життєво необхідні компетентності – така педагогічна спрямованість наставницького колективу Оваднівського професійного ліцею.

Марія НАГУРНІК.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*