Обміління Світязя: чи є ягідні плантації причиною зневоднення найбільшого озера Волині

16.05.2020 / Відео, Новини

Після напівтаємної наради, ініційованої виконавчою владою області, стосовно обміління Світязя, яку скасували ледь не винятково через присутність журналістів каналу Перший, окремі депутати Волинської обласної ради ініціювали засідання профільної екологічної комісії, запросивши усіх без винятку причетних до теми структури, аби, мовляв, відкрито, без таємниць та недомовок розставити усі крапки над «і» щодо впливу діяльності сільськогосподарських підприємств на екологічні процеси у Шацькому районі.

Зокрема, очільник депутатської групи «Патріоти Волині» Володимир Бондар вніс пропозицію щодо створення виїзної комісії безпосередньо на підприємства, що займаються вирощуванням лохини, аби наочно впевнитись у їх причетності або непричетності до обміління озера Світязь, йдеться у сюжеті «Гострий формат» на Першому.

«Мені б не хотілося, щоб якби ми говорили про таємницю слідства чи ще щось. Є речі, які сьогодні в області повинні прозвучати чітко і конкретно. Тому ми хотіли б запропонувати почати такий діалог. Я думаю, що продовженням такої роботи мало б бути з виїздом на місця, де ми могли б подивитись, розібратись на свої очі, і, врешті, дати принципову і грамотну оцінку тим процесам, котрі відбуваються в цьому районі», – наголосив Володимир Бондар.

Спершу члени комісії та депутати Волинської обласної ради вирішили почути думки фахівців фахових структур.

Ще донедавна очільник управління юстиції, а нині вже новоспечений головний еколог Волині Валентин Кухарик розповів про речі вже відомі загалу. Каже, що обміління Шацьких озер є комплексною проблемою і основні причини, це, звісно, кліматичні зміни, неналежний стан меліоративних мереж та вплив Хотиславського кар’єра. Серед чинників називає і ягідні підприємства, які, мовляв, не мають низки дозволів на здійснення діяльності.

Він каже, що будь-яка діяльність має погоджуватися із керівництвом нацпарку. Окрім того, у 2017 році був прийнятий закон про оцінку впливу на довкілля, а жодне з діючих підприємств не має відповідного висновку.

Наце депутати зауважили: левова частка фірм розпочали діяльність набагато раніше, ніж прийняли закон. Тож логічно, що і висновки у них – відсутні.

Окрім того, журнілісти Першого зауважують, що ні підприємство «БугАгро», ні «Волинська ягідка» на території нацпарку не розташовані.

Депутат Юрій Ройко зауважив, що в нього склалося таке враження, ніби знайшли цапа-відбувайла.

«Це ж маразм! Звинуватити в обмілінні Шацьких озер – ягідників! І чому вибірково? Чому з майже з усіх підприємств, які там займаються вирощуванням ягід, крайніми зробити підприємства, пов’язані з Богданом та Бондарем», – каже Юрій Ройко.

Депутат Олександр Омельчук теж поцікавився цим питанням у радника голови Волинської ОДА Еміля Мікаїлова, запитавши в того, чому виконавча влада не займається пошуком інвесторів, не припиняє незаконну вирубку лісів, розкраданням піску, а починають «кашмарити» бізнес.

Заступник голови ОДА Анатолій Костик запропонував разом вирішити це питання, щоб зберегти озера та дати нормально працювати бізнесу.

Є визначені п’ять причин обміління Шацьких озер, але чомусь розбиратися почали з найменшої, стверджує Володимир Бондар. Адже саме ягідні підприємства, щоб почати свою діяльність, взялися за меліоративні системи, які, до речі, були в занедбаному стані на балансі місцевих рад, а на їх розчищення та догляд гроші взагалі не виділяли.

Натомість замість подяк, стверджує Володимир Бондар, підприємців, м’яко кажучи, стимулюють до згортання діяльності.

Разом із В’ячеславом Богданом Володимир Бондар каже, що жодної інформації щодо діяльності підприємства «Волинська ягідка» не приховували і не збираються приховувати та запропонували приїхати безпосередньо на підприємство як членам комісії, так і журналістам.

1 Коментар Обміління Світязя: чи є ягідні плантації причиною зневоднення найбільшого озера Волині

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*