Нові деталі корупційної справи екс-голови Любомльської РДА (ФОТО)

22.12.2017 / Новини

Богиня правосуддя і справедливості Феміда, якби могла, то була б шокована сучасними схемами хабарництва. Справи з корупційною складовою в Україні через певні причини постійно затягують, «скидаючи» все на появу додаткових фактів, нібито нефаховість суддів чи прокурорів, або ж, найчастіше, погане самопочуття обвинуваченого.

З весни до зими

Пів-України, і, напевно, ціла Волинь у березні цього року бурхливо обговорювала голову Любомльської райдержадміністрації Миколу Пархомука, якого затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди (хабара) у розмірі 2 тисяч доларів США за виділення 16 гектарів землі в оренду терміном на 10 років.

Однак перше судове засідання щодо цієї справи відбулося аж через 5 місяців – 31 серпня у Луцькому міськрайонному суді. Тоді суд відтермінували через заміну адвоката, який ніби не встиг ознайомитися із усіма матеріалами слідства, адже йшлося про 3 томи аудіо-та відеофайлів.

Адвокат Миколи Пархомука вирішив попозувати на перерві засідання

Прокурор зачитує Конституцію України

Згодом засідання переносили через погіршення стану здоров’я пана Пархомука, неповний склад суду, а на останньому засіданні адвокат Ярослав Грищенко навіть намагався відсторонити прокурора, який є представником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури через «упереджене ставлення» до Миколи Олександровича. Однак суд цього не погодив, адже хотів заслухати 4-х свідків, які не змогли надати свідчення 8 грудня. Час минув швидко: і від першого до останнього в цьому році засідання минуло 4 місяці.

За майстер-класом Насірова

Вже не дивно, що люди, яких звинувачують у корупції, після затримання скаржаться на підвищення цукру в крові, понижений/підвищений артеріальний тиск і загалом проблеми зі здоров’ям.

Так, обвинувачений не з’явився на засідання 16 листопада через нібито погіршення самопочуття. Його адвокат Ярослав Грищенко, який був присутній, не зміг надати жодного підтверджуючого документа. Лише у грудні провозахисник надав суду відповідні довідки.

З дозволу Пархомука, головуючий суддя на засіданні 20 грудня зачитав заключення лікарів Любомльського ТМО – «з 14 до 20 листопада Микола Олександрович Пархомук проходив лікування із діагнозом гіпертонічний криз другого ступеня». А вже за кілька днів після закінчення лікування, на початку грудня, зі слів очевидчів, обвинуваченого бачили за кермом авто (імена не називаємо з етичних міркувань – ред.).

Безплатна документація і більше землі

Свідків у кримінальній справі щодо екс-голови Любомльської РДА Миколи Пархомука  допитали у стінах Луцького міськрайонного суду вже 20 грудня.

Луцький міськрайонний суд 

16 гектарів землі Бірківської сільської ради, яка, до того ж, є поза межами населеного пункту, і до сьогодні належить до повноваджень Любомльської райдержадміністрації. Як зазначили свідки, саме керівництво РДА встановлювало вартість плати за оренду.

Судді уважно слухають свідків

Прокурор під час допиту свідків

Зі слів Анатолія Дитини, який був на той час начальником відділу Держгеокадастру у Любомльському районі, орендна плата загалом могла становити до 12 % від нормативно-грошової оцінки землі, однак «на цю ділянку голова райдержадміністрації вказав найнижчу ціну – 3%, аби залучити інвестора. Також голова РДА говорив відповідальним за «земельний напрям» щодо пришвидшення процесу».

Анатолій Дитина      Анатолій Дитина

Прокурор повторно питає Анатолія Дитину щодо пришвидшення процесу з виготовлення документів

Тодішній керівник держгеокадастру в районі зазначив, що таку помилку могли зробити під час виготовлення технічної документації.

Адвокат Пархомука наголосив, що у заяві пані Наталії Міненко, яка власне мала орендувати землю, йшлося про 15 гектарів, а виділили її на один гектар більше. До слова, жінка фігурує у пресі в «хабарних» справах з працевлаштування у один із Рівненських медзакладів. Також – у «земельному питанні» в Тернопільській та Рівненській областях (її нібито звинувачували у наданні хабара за оперативне виділення земельних ділянок»).

«Вартість виготовлення самої документації для встановлення меж земельної ділянки, що надавалася в оренду ,згідно з договором, мала бути 2200 гривень, але її не сплатили», – зазначив Юрій Нечипорук, головний інженер проектів у ПрАТ «Інститут «Волиньводпроект».

Юрій Нечипорук

З його слів, клопотання щодо пришвидшення цього процесу надав земельний відділ райдержадміністрації, однак з цим питанням мають звертатися самі люди, які хочуть орендувати землю.

Володимир Лонюк, який був сільським головою Бірківської сільради, а зараз виконує обов’язки старости повідомив, що на цій ділянці орендарка планувала нібито вирощувати плантації лікарських рослин, зокрема, розторопші.

Як і інші свідки Микола Грицюк, головний спеціаліст відділу Держгеокадастру у Шацькому районі зазначив, що нічого не знає про передачу грошей обвинуваченому.

Сама ж Наталія Міненко, яка є тим самим інвестором і хотіла орендувати землю в Любомльському районі, на судове засідання не з’явилася. У телефонній розмові з прокурором вона пояснила свою відсутність неспроможністю дістатися приміщення суду через погані погодні умови, позаяк проживає не на Волині.

Наступний розгляд справи розпочнеться вже 15 січня 2018 року о 14:10 год. в Луцькому міськрайонному суді та продовжиться 17 січня. Інформаційний сайт Прибужжя «КОРДОН» слідкуватиме й надалі за розвитком подій у цій «корупційній» справі.

Вікторія Махновська

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*