Назвали основну відмінність чоловічого мислення від жіночого

21.11.2018 / Новини

Нейрофізіологи провели велике дослідження і довели, що чоловіки схильні до систематизації, а жінки – до співчуття (емпатії).

Результати дослідження опублікували в журналі PNAS.

Вчені протягом кількох років вивчали те, що відрізняє жінок від чоловіків, і як ці відмінності можуть бути пов’язані з природою аутизму. У дослідженні взяли участь 700 тисяч осіб, з яких 37 тисяч з підтвердженим діагнозом “аутизм”.

Соціальні дослідження показують що мозок чоловіка у кілька разів більше схильний до розвитку аутизму: на кожну жінку-аутиста припадає 3-4 чоловіки з цим захворюванням.

Фахівці провели тест на “читання думок”, який допомагає оцінити здатність до емпатії у представників обох статей. Добровольцям показували набір фотографій очей інших людей і просили їх назвати чотири емоції, які могла б відчувати людина на фото.

Назвали основну відмінність чоловічого мислення від жіночого

Результати свідчать, що жінки справляються з цим завданням краще за чоловіків. На противагу цьому, аутисти набагато гірше вгадують правильні емоції, ніж їх “конкуренти” обох статей.

Дослідники називають й позитивні сторони аутизму – такі люди швидше розпізнають закономірності, бачать найочевидніші деталі та розуміють, як працюють складні речі.

Вчені зазначили, що в середньому жінки демонстрували вищий показник “емпатії”, а чоловіки – “систематизації”. Також вчені звернули увагу на те, що люди, які займаються точними науками або залучені у сфері технологій, також в середньому відрізнялися великим показником систематизації, ніж ті, хто вибрали для себе іншу кар’єру.

 

На думку фахівців, отримані ними результати дозволяють частково пояснити, чому серед чоловіків частіше зустрічаються розлади аутичного спектра – підвищене прагнення до систематизації і знижена здатність до емпатії може бути однією з причин.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*