Нацбанк може визнати Приватбанк неплатоспроможним вдруге

24.05.2019 / Новини

Практична реалізація рішення апеляційного суду про скасування націоналізації Приватбанку призведе до скасування відповідних рішень Нацбанку й уряду і повернення банком 155 млрд гривень, внесених державою в капітал.

Про це під час Шведсько-українського бізнес-форуму в Києві у четвер заявив заступник глави НБУ Олег Чурій, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми можемо фантазувати, що станеться в разі негативного рішення апеляційного суду… Капітал Приватбанку – 147 млрд гривень. Якщо відняти 155 млрд гривень, матимемо величезну діру в капіталі, точніше, в активах. І НБУ знову визнає банк неплатоспроможним”, – описав він можливий сценарій.

Чурій зазначив, що в такому разі банк буде передано Фонду гарантування вкладів фізосіб, який вимагатиме в уряду ОВДП для виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам, а фонд, у свою чергу, прийде по їхню монетизацію до Нацбанку.

“Матимемо вплив і на валютний ринок, і на інфляцію”, – сказав заступник глави НБУ. Він зазначив, що Нацбанк не має права коментувати рішення судів, проте події, що відбуваються, є ризиком для ринку.

Серед інших судових рішень, які ставлять під сумніви здатність Нацбанку відповідати за стабільність гривні й банківської системи, він назвав визнання незаконними перевірок НБУ.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*