На Волині зафіксували випадки африканської чуми свиней

26.08.2016 / Новини

Африканська чума свиней (АЧС) косить свійських та диких свиней по всій Європі.

Цього разу хвороба вже дісталася Волині: спалах АЧС зафіксували в Любешівському та Ратнівському районах. Всього – 4 випадки.

Про це інформує Iнформаційне Aгентство “Волинські новини” із посиланням на Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Волинській області.

Виконувач обов’язків начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Валерій Добринюк повідомив, що сьогодні вже отримали підтвердження 4 випадків зараження АЧС на Волині:

«Станом на 26 серпня на території Волинської області зареєстровано чотири неблагополучних пункти по африканській чумі свиней в індивідуальних господарствах громадян: у селах Залізниця, Воля Любешівська Любешівського району, селищі Любешів та селі Кортеліси Ратнівського району. Спеціалісти Держпродспоживслужби вже перебувають у Любешівському та Ратнівському районах і вживають заходи щодо локалізації осередків хвороби, а також її ліквідації та наступному поширенню. Залучені працівники ДСНС, поліції. Збитки будуть підраховуватися після всіх заходів, але приблизно – це сотні тисяч гривень», – повідомив він.

З початку 2016 року в 10 областях нашої держави виявили 15 випадків захворювання на африканську чуму свиней: Полтавська (3), Одеська (3), Сумська (2), Житомирська (1), Кіровоградська (1), Хмельницька (1), Чернівецька (1), Миколаївська (1), Чернігівська (1), Черкаська (1) області, у тому числі 2 випадки серед диких кабанів та 13 – серед домашніх тварин. В Кіровоградській, Хмельницькій та Чернівецькій областях АЧС зареєстровано вперше. Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження). Крім того, нещодавно стало відомо ще про три випадки – на сусідній Рівненщині. А сьогодні надійшло підтвердження, що ця хвороба дісталася до Волині.

Нагадаємо, для людини ця хвороба є безпечною, але для «п’ятачків» вона смертельна. Причому, розповсюджується АЧС надзвичайно швидко.

Проти неї ветеринарна медицина безсильна. Якщо від класичної чуми є вакцини, то африканську чуму можна побороти лише локалізувавши осередок зараження, розповідає заступник начальника управління, начальник відділу протиепізоотичних заходів Сергій Войтюк.

Часто, каже він, симптоми африканської чуми свиней схожі на симптоми інших захворювань: тварина відмовляється від корму, заривається в підстилку, спостерігають в інфікованих тварин хитку ходу, синюшні плями на підборідді, вухах, животі. У хворих свиней на АЧС спостерігають збільшену селезінку. Підтвердження цієї хвороби можна дізнатися лише після лабораторних досліджень, які робляться у місцевій та центральній лабораторіях. Саме так і виявили її на Волині.

До слова, АЧС смертельна лише для свиней, інші тварини та людина можуть бути лише носіями хвороби. Саме тому важливо навіть тваринам в корм давати термічно оброблене м’ясо чи субпродукти.

Якщо ж випадок захворювання на АЧС таки підтвердиться, то в усьому населеному пункті все поголів’я свиней як у індивідуальних, так і у фермерських господарствах, повинне бути спалене. На відстані 10-20 кілометрів формується карантинна зона, де свиней також віддають на забій, але їх можна вже відправити на переробку: паштети, варені ковбаси. Також відстрілюється дика живність в прилеглих лісах. Крім того, на відстані 100 кілометрів від спалаху хвороби ведеться контроль за клінічним станом тварин, має проводитися постійний обхід господарств і ветеринари мають з’ясувати, чи немає випадків захворювання.

Ситуація з АЧС доволі серйозна: в Україні вже був випадок, коли довелося знищити 65 тисяч голів на одному з тваринних комплексів. Власникам довелося виплачувати компенсацію.

Тому всім господарям, навіть одноосібникам, ветеринари радять тримати свинарники в закритому режимі, бажано входити до тварин у змінному взутті й постійно слідкувати за станом їхнього здоров’я та інформувати ветеринарів про підозри на захворювання.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*