На Волині ріжуть120-річні дуби (ВІДЕО)

19.02.2018 / Новини

Під бензопилу йдуть більш як 120-річні дуби, 80-річні сосни, а також берези та вільхи, вік яких коливається від 60 до 70 років, розповідають працівники обласного управління лісового господарства.

Торік у волинських держлісгоспах заготовили понад 1 мільйон 270 метрів кубічних деревини, з яких 600 тисяч – від рубок головного користування. Рішення про те, які ділянки лісу зрізуватимуть, приймають спеціальні комісії Державного агенства лісових ресурсів, -йдеться у сюжеті Волинської регіональної дирекції НТУ.

– На рік відведено у нас таких по області 1800 ділянок. Ми мусим їх освоїти, – розповідає заступник начальника обласного управління Олександр Рибчинський.

Під бензопилу йдуть лише вікові дерева: 120-річні дуби, 80-річні сосни, а також берези та вільхи від 60 до 70 років.

Майже половина рубок головного користування, які запланували на 2018-й, розташовані у важкодоступних місцях. Тому потрібно добирати погодні умови, потрібно будувати дороги, аби вивозити деревину.

У лісогосподарствах працює система електроного обліку деревини. Тож після рубки та розкрижівлі працівники молотком набивають бірку на кожен стовбур, розповідає майстер електроного обліку Роман Веремчук.

– Присвоюється “бірка” до дерева, до колодки, потім вноситься вона в кишеньковий комп’ютер. Фіксується діаметр, сортимент. Відсканував бірку – і вона вже фіксується: або реалізується на продаж, або вивозиться на склади, – розповів майстер.

Вальники лісу – одна із найнебезпечніших професій, тому ця робота має відповідно оплачуватися, каже керівник лісогосподарства Віталій Каращук:

– Заробітки за це, враховуючи доплату за відбір цінних сортиментів, – отримають сумарну зарплату десь 48 тисяч гривень, тобто по 12 тисяч на чоловіка.

За об’ємами освоєння лісосічного фонду Волинь займає 5 місце в країні після Житомирського, Рівненського, Закарпатського та Чернігівського обласних управлінь лісових та мисливських господарств.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*