Патрульний з Любомля розповів про свою роботу

Патрульні поліцейські з різних районів Волині розповіли про свою роботу та мотивацію прокидатися щоранку. Особливостями своєї роботи поділився й патрульний з Любомля Роман Оксентюк.

Відомий тег #мояноваполіція став своєрідним означенням поліцейської реформи в Україні та нової генерації патрульних. Реформа розпочалася у 2014 році. Тоді значну роль у впровадженні реформи відіграла перша заступниця міністерства внутрішніх справ Ека Згуладзе, – передає Район.Любомль.

Патрульний з Любомля відповів на сім запитань журналістів щодо його професійної діяльності. На такі ж запитання відповідали й інші правоохоронці Волині.

— Романе, для вас #Мояноваполіція — це… ?

— Це нові люди, підхід, відносини, машини, форма, спілкування.

— Чому ви вирішили стати саме патрульним?

— Я їздив до Польщі й бачив, як там працює поліція. Для мене їхня робота була досить авторитетною. Хотілося, щоб і у нас таке було.

За що ви любите свою роботу?

— Взагалі робота подобається. Є й короткочасні моменти розчарування, бо виклики бувають різні, доводилося бачити важкі події. Доводилось спілкуватись з людьми, яким неможливо нічого пояснити. Вони твердо стоять на свої позиції, хоча вона є неправильна.

Я відчуваю ту користь для себе і я відчуваю ті моменти приємні, коли ми допоможемо підіпхнути транспортний засіб, який заглухнув, водій подякує нам. Хоч така досить проста справа. І хтось каже: «Цим не повинен займатися поліцейський».

Приїжджаєш на виклик, допоміг людині заспокоїти сусіда або вгамувати сімейний конфлікт. І коли ти працюєш правильно і корисно, тоді ти відчуваєш оце тепло, яке тебе огортає. Ну, просто тобі приємно робиться від цього і все.

— Як проходить ваш звичайний робочий день?

— Я взяв пораду, коли нам проводили навчання у 2015 році, одного з польських колег: «Коли ти приходиш з роботи патрульної поліції, разом з формою, ти повинен знімати абсолютно свою всю роботу, весь негатив, не обов’язки, а саме негатив, який в тебе був за цілу зміну. І ви знаєте, спочатку це вдавалось важко, а потім до цього звик.

Тобто ти тяжко спав після того, коли в тебе були якісь дорожньо-транспортні пригоди за участю малолітніх дітей. Психологічно це все важко. Ти потім кілька днів ще відходиш після того. Тобі воно постійно сниться, згадуєш, а з часом це просто залишається отак-от вже на змінність. Ти форму зняв – і все. І пішов на тренування.

Що вас мотивує щоранку вставати і йти на роботу?

— Мене мотивує відповідальність і пунктуальність. Мене дратує, коли люди запізнюються. Служба є служба. Це мене мотивує, що треба йти на службу.

Як ви здобуваєте довіру людей?

— Коли є надійне, чітке, якісне реагування, тоді буде довіра.

— Опишіть з вашої роботи період, який запам’ятався найбільше?

Я три місяці був на службі в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному. Їздив туди на стажування.

Розмовляла Антоніна АНДРІЙЧУК, фото Олесі САЄНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*