На Ратнівщині через чуму вирізали усіх свиней

05.09.2016 / Новини

30 знищили офіційно, з інших тварин господарі встигли приготувати для себе свіжину.

Таким чином у селі Кортеліси Ратнівського району, де була виявлена африканська чума, позбулися усього поголів’я свиней.

Лабораторно підтверджено лише один випадок захворювання. Але умертвляти було необхідно всіх тварин. Інакше поширення інфекції не уникнути. Селяни у розпачі: адже свинина – один із основних продуктів їхнього харчування, – повідомляє Волинська регіональна дирекція Національної телекомпанії України.

«Одненьке було – і то зарізали вчора, і все. Ага, стушила на тушонку, воно маленьке було… Ну бо сказали, що будуть убивати, то я краще тушонку стушу, з’їм», – з розпачем каже жителька села Марія Ребрук.

«В усьому винні дикі кабани», – переконаний Кортеліський сільський голова Василь Жигаревич: «Чума переноситься дикими кабанами, звірами, людьми… Але ж дикі кабани в хлів не заходять. Він пройде по полю тут, покопає картоплю, людина прийде картоплю копати так само – може занести».

Щоб вірус не поширювався за межі села, на виїзді встановили блок-пости. Усі інші дороги перекопали. Машини дезінфікують формаліном. Людей перевіряють, чи не везуть м’яса. Але чи повністю це завадить поширенню інфекції, ветлікар блокпосту, завідувач ветлікарні в Любомльському районі Григорій Дмитрук однозначно стверджувати не береться.

У селі – 400 дворів. Свиней тримали у 80% господарств. А карантин запровадили через одного кабана, чиє захворювання підтвердили в київській лабораторії. Це й стало приводом для винищення поголів’я.

«Якщо лишається хоча б одна свиня, дві, це буде збудник, потім люди будуть закуповувати свині, і це все повториться знову ж таки. Іншого методу немає боротьби. Тільки забій. Економічні збитки великі, але тільки один забій всього свинопоголів’я», – повідомив в. о. начальника управління Держпродспоживслужби у Ратнівському районі Михайло Приступа.

Людям африканська чума ніяк не загрожує, запевняють фахівці. М’яса, правда, споживати не радять, а от із тих кабанів, які не хворіли, після термічної обробки м’ясо придатне для їжі. З дня на день у район мають надійти висновки ще про два аналізи, взяті в інших селах. Якщо факт чуми підтвердиться і там, то карантину не уникнути.

Нині під наглядом 6 сіл. У Ратнівському районі із місцевого бюджету на боротьбу з африканською чумою виділили 227 тисяч гривень. Але яку компенсацію за знищення поголів’я отримають селяни, поки не готовий сказати ніхто. Триватиме карантин 40 днів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*