На Любомльщині зросла тенденція вирощування гарбузів. У селі Хворостів, зокрема, це поступово стає однією із найприбутковіших справ.
Цьогоріч хороший врожай гарбузів на Волині загалом. А у Хворостові як не город, то чи не кожен двір вщент встелений різними сортами цього овоча. Масово вирощувати цю культуру тут почали тоді, коли картопля порівняно впала в ціні. Тож безробітні селяни взялися заробляти іншою справою – розведенням та продажем гарбузів.
Крім продажу, місцеві господарі використовують їх, як правило, для згодовування худобі, свиням і домашній птиці. До того ж, в українців з цієї культури прийнято готувати кашу. Та й завжди знайдуться охочі поласувати смаженим насінням.
Зібравши з поля весь урожай, хворостівці сім’ями приступають до обробки гарбузів аж до зимових свят. Вибране насіння висипають на піч сушити, а пізніше несуть на продаж, ну а відходи – на корм худобі. Продають або на базарі, або здають оптовикам, чи навіть за кордон везуть.
“Оптова ціна за 1 кг минулого року коливалася від 40 до 60 грн, – розповідає один з пересічних господарів. – Деякі жителі за сезон торгівлею зерен заробляли тисячі гривень. Хтось і до 30 тисяч міг взяти. А як воно цьогоріч буде ще не знаємо. Сподіваємося не прогадати на товарі”.
Якщо ціна впаде на гарбузове насіння, то селянин щось друге буде вирощувати і так з року в рік 😉