На календарі 9 січня: сніг сипле великими пластівцями — до негоди і відлиги

09.01.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.25, зайде о 16.37. Тривалість дня — 8 год. 12 хв.

* * *

Іменинники: Степан, Федір, Йосип, Яків.

* * *

9 січня в історії України

1648 — Богдана Хмельницького обрано гетьманом України.

1920 — керівник селянського повстанського руху Нестор Махно відмовився вести свої війська на фронт проти поляків, за що більшовики оголосили його поза законом.

1924 — народився Сергій Параджанов, український радянський кінорежисер вірменсько-грузинського походження («Тіні забутих предків», «Українська рапсодія»).

1939 — утворені Запорізька, Кіровоградська та Сумська області УРСР.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР. Гвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

У Любомлі відбулося фольклорне свято та фестиваль куті (ФОТО)

Традиційне фольклорне свято “З Різдвом Христовим!” та фестиваль куті «Різдвяна гостина» відбулися 9 січня в Любомлі.

На площі неподалік новорічної ялинки линув веселий спів колядок, який дарував піднесений настрій та створював гарну святкову атмосферу усім, хто завітав на чудове фольклорне дійство. Його учасників та глядачів привітали представники духовенства та влади різних рівнів.

А поряд розгорнувся щедрий різдвяний ярмарок. На столах працівники установ культури з усіх куточків громади виставили найсмачніші українські страви, особливою величною прикрасою була кутя, з вигадливими смаколиками.

Участь у фольклорному святі взяли 14 художніх колективів. Також відбувся фестиваль куті. За результатами фестивалю комісією було визначено призові місця.

* * *

Погода 9 січня

Хмарно з проясненнями. Невеликий мокрий сніг та дощ. Вночі та вранці місцями налипання мокрого снігу, місцями ожеледь. На дорогах ожеледиця. Вітер південно-західний, 5-10 м/с. Температура вночі від 3º морозу до 2º тепла, вдень 0-5º тепла у Луцьку вночі від 1º морозу до 1º тепла, вдень 1-3º тепла..

* * *

Народний прогноз погоди

9 січня вшановується пам’ять святого апостола Стефана, який проповідував, підкріплюючи істинність своїх слів знаменнями і чудесами. Зазвичай цей день був морозним: «Прийшов Стефан — на ньому червоний жупан». Наші предки помітили, якщо 9 січня сніг сипле з неба великими пластівцями, то найближчим часом варто очікувати негоди і відлиги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*