На календарі 19 липня: “Мокрида мокра — і осінь мокра”

19.07.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.30, зайде о 21.29. Тривалість дня — 15 год. 59  хв.

* * *

Іменинники: Марина, Анатолій, Віктор.

* * *

19 липня в історії України

1096 — у битві з половцями під Переяславом великий князь Святополк II розгромив орду хана Тугора.

1270 — у татарській Орді через відмову зректися православної віри стратили рязанського князя Романа Олеговича, якого згодом канонізувала Руська православна церква.

1994 — на урочистому засіданні Верховної Ради новообраний президент України Леонід Кучма склав присягу на вірність українському народові.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

У Любомлі відкрили модернізований міськрайонний ЦНАП

Як розповів Роман Ющук, модернізація ЦНАПу проводилася в рамках проекту Європейського Союзу “Центр надання адміністративних послуг як інноваційний інструмент взаємодії влади та громади”. Видатки на цю справу становлять 1,162 млн. грн., з яких 862 тисячі — кошти гранту ЄС, 200 тисяч — співфінансування міськради, 100 — кошти районного бюджету.

За ці гроші було виконано будівельні роботи, придбано комп’ютерну техніку, охоронну систему, кондиціонер, стелажів в архів, телефони, електронну систему керування чергою тощо.

Окрім того, міська рада профінансувала будівництво котельні та системи опалення на суму 1,26 млн. грн. та виділила 460 тис. грн., за які придбали меблі, систему відеонагляду, систему звукозапису розмов адміністраторів ЦНАП із заявниками, провели благоустрій прилеглої території. Загалом тут надають 74 адміністративні послуги: соціальні, реєстрації бізнесу, майна, оформлення субсидій тощо.

* * *

Погода 19 липня

На сьогодні синоптики прогнозують мінливу хмарність переважно без опадів, вітер західний, 5-10 м/с, температура повітря +25…+27. Вночі — мінлива хмарність, переважно без опадів, вітер південно-західний, 1-3 м/с, +12…+14 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

19 липня вшановується пам’ять мученика Єрмія. З давніх часів дійшла традиція на Єрмія варити варення з чорної смородини. Також у цей день вшановується пам’ять преподобної Мокрини (Мокриди). У народі говорили, що осінь по Мокриді потрібно дивитись, якщо 19 липня дощ, то і осінь буде дощовою: “Мокрида мокра — і осінь мокра”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*