На календарі 17 грудня: небо на Варварину ніч сліпе — на тепло

17.12.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.23, зайде о 16.16. Тривалість дня — 7 год. 53 хв.

* * *

Іменинники: Варвара, Іван, Уляна, Геннадій, Микола.

* * *

17 грудня в історії України

1866 — народився Євген Буковецький, український маляр, ініціатор створення Товариства художників імені Киріака Констанді.

1897 — на Харківському паровозобудівному заводі (тепер ДП «Завод імені Малишева»), який є найбільшим виробником бронетанкової техніки та важких дизелів на теренах колишнього СРСР, збудували перший український паровоз.

1908 — народився Юрій Шевельов (Шерех), славіст-мовознавець, історик літератури, письменник, критик, академік Національної академії наук України.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Полігон у Шацьку вже не здатен приймати сміття

На Волині переповнені полігони для сміття. Про це йшла мова під час засідання екологічної комісії Волинської облради. Заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Вікторія Тимощук розповіла, що в області зараз функціонує 11 полігонів, з яких 8 ще спроможні кілька років приймати сміття, але їх ресурс вичерпується. А три вже переповнені.

“У нас полігони у місті Ковель, Шацьку і Любешові вже не мають можливості приймати сміття”, – розповіла чиновник.

* * *

Погода 17 грудня

Мінлива хмарність. Без опадів. Вітер південний, 7-12 м/с. Температура вночі 2-7º тепла, вдень 9-14º тепла, у Луцьку вночі 4-6º тепла, вдень 11-13º тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

17 грудня вшановується пам’ять святої Варвари. У наших предків була традиція на день Варвари вдома ставити гілочку, щоб до Різдва розпустилась. З цього дня розпочинались сильні морози: «Зима мости мостить», «Тріщить Варюха — бережи ніс та вухо». Люди виходили поглянути на дим із труби, щоб дізнатись про погоду: якщо дим стовпом іде — морози стоятимуть, якщо до землі прибивається — скоро відлига. Небо на Варварину ніч зоряне — на холод, сліпе — на тепло.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*