На календарі 10 грудня: багряна зоря — вітряна погода

10.12.2018 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.17, зайде о 16.16. Тривалість дня — 7 год. 59 хв.

Місяць: остання чверть о 9.51, захід 13.05, схід — 00.35 11 грудня.

* * *

Іменинники: Всеволод, Гаврило, Роман, Яків.

* * *

10 грудня в історії України

Відзначається день благодійництва і день прав людини

1820 — народився Олександр Бахметюк, український майстер декоративного розпису на кахлях, що працював на Косівщині. 1980 року на Коломийській промисловій виставці роботи майстра були удостоєні золотої нагороди;

1941 — народився Ігор Поклад, український композитор.

* * *

Про це писав “КОРДОН” рік тому

У Забужжі люди перекрили дорогу далекобійникам, що об’їжджають селами чергу на “Ягодин”

У зв`язку із 20-кілометровою чергою на міжнародній трасі на українсько-польському кордоні водії вантажних авто вирішили “вклинюватися” в неї перед самим пунктом пропуску “Ягодин” в об’їзд сільськими дорогами. Аби днями не чекати в заторі, водії деяких вантажівок ще з суботи, 9 грудня, почали їхати по нещодавно відремонтованій дорозі через Забужжя. Мешканці села перекрили шлях через їхнє село, пояснюючи тим, що дорога не призначена для руху багатотонних машини. Далекобійники в свою чергу намагаються домовитись із сільчанами — пропонують їм 1000 гривень за проїзд. Однак місцеві жителі не погоджуються на такий “компроміс” й розвертають вантажівки назад.

* * *

Погода 10 грудня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, вітер південно-західний, 5-10 м/с, температура повітря +3…+5. Вночі — можливий мокрий сніг, вітер південно-західний, 3-8 м/с, 0…-2 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

10 грудня вшановується пам’ять святого Романа, який мав дар зцілення тілесних недуг і жив у затворі. Своєрідним вказівником погоди для наших пращурів був заєць. Якщо шкіра зайця була вкрита плямами — на м’яку зиму. А ще вважалося що багряна зоря 10 грудня віщує вітряну погоду. У цей час у лосів відпадають старі роги. А риба залягає у зимувальні ями, на дно.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*