Минає 530 років з часу першої писемної згадки про Старовойтове

21.05.2018 / Новини

Село Старовойтове розташоване на правому березі річки Буг, на старому тракті з Володимира-Волинського до містечка Опалин. В історичних документах фігурує назва Вовчий Перевіз (Волчков Перевоз).

Про це йдеться на сторінці у Facebook Любомльського краєзнавчого музею.

Територія місцевості була заселена досить давно, про що свідчать знайдені тут археологічні матеріали доби бронзи та залізного віків, давньоруського періоду.

Ця територія у 1442 році була надана польським королем Владиславом ІІІ у власність литовського боярина, холмського старости Петра Волчка Рокутовича.

Вперше в документах село Волчков Превоз згадується в 1488 році. Назва села очевидно походить від шляхетського роду Волчків.

В 1619-1620 рр. село належало до Рівненської парафії. На той час власниками села Перевіз були Самуель, Даніель, Рудольф і Владислав Волчки. Саме їх стараннями в 1624 році в с. Рівне була побудована церква

В 1648 році територією населеного пункту проходили загони козаків, які очевидно, позабирали в церкві деякі податкові записи та дозволи.

У 1658 році власник даної території Даніель Кшиштоф Волчек дозволив рівненському священику “вільне варіння пива і куріння горілки на вічні часи і вільний помол без черги і міри”.

В ІІ-ій половині XVIII ст. село перейшло у власність родини Браницьких.

Після третього поділу Речі Посполитої у 1795 році село належало до складу Гущанської волості Володимир-Волинського повіиу Волинської губернії.

За церковним звітом за грудень 1796 року відомо, що в с. Вовчий Перевіз була каплиця “до служіння не здатна, без фундаменту”. На той час в селі на 39 дворах проживало 247 осіб православного віросповідання. Очевидно також, що тоді в селі проживали поляки та євреї.

У 1828 році с. Вовчий Перевіз належало майору Йосипу Сніжовському, на 32 дворах тут проживало 244 православних.

У 1887 році старанням парафіян в с. Рівне побудована нова дерев’яна церква на кам’яному фундаменті. Приписними селами були Вовчий Перевіз, Янківці і Острівки. На 1906 рік в документах значиться, що “Вовчиків Перевіз, село Гущанської волості Володимир-Волинського повіту Волинської губернії. Відстань від повітового міста 70 верст, від волості 10. Дворів 68, мешканців 486”.

В 2-ій пол. ХІХ ст. в с. Рівне діяла церковно-парафіяльна школа, яку відвідували й діти з с. Вовчий Перевіз.

1-го грудня 1912 року було відкрито однокласне сільське училище в с. Вовчий Перевіз. Навчалось на 1914 рік – 37 хлопчиків і 11 дівчаток.

В період І-ї Світової війни місцеве частина населення була евакуйована на схід. В час австро-німецької окупації у 1918 році в с. Рівне Українські Січові стрільці відкрили українську школу, в якій навчалось 50 учнів, в тому числі і з с. Вовчий Перевіз. З 1919 по 1939 рік територією входить до складу Любомльського повіту Волинського Воєводства.

У період польської окупації частина населення виїхала за океан, в Канаду.

В 1939 році тут панувала радянська влада, село належало до Рівненської сільради. Напередодні війни в районі населеного пункту облаштований опорний пункт №2 “Вовчий Перевіз”. Тут організована застава №8.

З початком німецько-радянської війни місцеві прикордонники одними з перших прийняли бій. Однак, уже 23 червня 1941 року населений пункт був зайнятий німецькими військами.

Багато з місцевих жителів були учасниками Другої світової війни. Всього за період війни на фронті загинуло 21 чоловік с. Вовчий Перевіз.

19-20 липня 1944 року населений пункт був зайнятий радянськими військами. 22 жовтня 1944 року поблизу села відкрито перехід “Вовчий перевіз”.

Серед відомих уродженців села: Зиновій Ковальчук, депутат Верховної Ради СРСР 11-го скликання; Юрій Гусар – заступник начальника Академії сухопутних військ імені П. Сагайдачного в м. Львів., Вадим Чернов– майстер спорту з дзюдо, чемпіон України, бронзовий призер чемпіонату Європи з дзюдо.

В 1968 році споруджено обеліск загиблим прикордонникам. У 1969 році с. Вовчий Перевіз перейменовано в село Старовойтове.

Нині поблизу села розташований пункт пропуску “Ягодин”. Населення становить 225 осіб. Належить до Рівненської ОТГ.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*