Любомльщина: за вересень медики зарплату отримають. Далі буде?

12.10.2018 / Новини

Як вже повідомляв “КОРДОН”, у медичній галузі Любомльщини склалася критична ситуація із виплатою заробітної плати, заборгованість з якої станом на 1 жовтня становила понад 2,5 мільйона гривень.

У відчаї медики численною делегацією минулого вівторка прийшли просити допомоги у депутатів Любомльської ОТГ, які зібралися на позачергову сесію.

Втім, міські обранці, посилаючись на обмежені можливості свого бюджету погодилися виділити 100 тисяч гривень, які були передбачені як субвенція з районного бюджету на розробку проектно-кошторисної документації на палац Браницьких, де у перспективі планується розмістити краєзнавчий музей.

Зрозуміло, що така сума — це мізер, який не вдовольнив людей у білих халатах, відтак, через день, 11 жовтня, велика делегація медпрацівників завітала на чергову сесію районної ради, де з-поміж інших питань йшлося про внесення змін до бюджету.

Варто зазначити: прийняттю рішення передували обговорення, дискусії, суперечки щодо цього питання, які тривали близько двох годин. Зокрема, була пропозиція з коштів що надійшли до районного бюджету за рахунок перевиконання дохідної частини (загалом — 1,13 мільйона гривень) на погашення заборгованості по заробітній платі перед медиками спрямувати трішки більше 400 тисяч гривень.

Ще 420 тисяч для цих же потреб пропонувалося взяти з коштів субвенції районного бюджету, які місто не встигло використати. З цієї суми 100 тисяч передбачалися на вже згадану документацію палацу Браницьких, 320 тисяч — як співфінансування будівництва спорткомплексу у Любомлі. Власне, остання цифра й стала каменем спотикання і предметом тривалих дискусій, адже ці гроші міськрада, теж планувала витратити на заробітну плату працівникам підрядної організації, яка виконувала будівельні роботи. Кожна сторона наводила низку своїх аргументів.

Врешті, дійшло до голосування, за результатами якого депутати підтримали згадані вище пропозиції, спрямувавши таким чином на заробітну плату 820 тисяч гривень. Втім, це ще не перемога і далеко не “остаточне прощавай” заборгованості, адже цієї суми вистачить лише на те, щоб розрахуватися з медиками за вересень. А далі що?

Певно, тут варто трішки “відмотати” на кілька місяців назад і повернутися до сесії, що відбулася 16 березня. На той час про те, що наявної медичної субвенції з держбюджету до кінця року не вистачить, вже було відомо, адже про проблему говорили ще на початку року. І саме на березневій сесії відбувався розподіл вільних лишків районного бюджету.

Для наочності процитуємо частину публікації сайту “КОРДОН” з цього приводу:

“Отож, загальна сума розподілених вільних лишків складає 8498653 грн. Щодо найбільших видатків, то 1,785 млн. дісталося відділу освіти, 301 тис. грн. — ТМО Любомльського і Шацького районів; 190 тис. — Центру первинної медико-санітарної допомоги; майже 120 тис. — територіальному центру соціального обслуговування населення; 204,5 тис. грн. — районному управлінню соціального захисту населення; 100 тис. — військкомату; 1,12 млн. — Вишнівській ОТГ; 2,45 млн. — Любомльській ОТГ; 0,55 млн. — Головненській ОТГ; 345 тис. грн. — Рівненській ОТГ; 651 тис. — районній раді (в тому числі 351 тис. грн. — на реалізацію депутатських повноважень). Окрім того, 85 тисяч гривень було виділено на галузь спорту, 150 тисяч — на реконструкцію вуличного освітлення в с. Згорани, 40 тисяч — на такі ж потреби у с. Машів.”

Іншими словами, якби тоді майже 8,5 мільйона гривень вільних залишків не “розпиляли” між розпорядниками коштів і залишили бодай якийсь резерв, сьогодні проблемного питання не виникло. І райраді не довелося б діяти за принципом “одна рука дає, інша забирає”.

Щоправда, тоді були сподівання, мовляв, з держбюджету “ще додадуть”, та й на те, що шацька медицина надумає відділятися посеред року, теж ніхто не очікував. Словом, якби ж то знав, де впадеш…

Що ж далі? У коментарі “КОРДОНу” гендиректор ТМО Любомльського і Шацького районів Володимир Дибель повідомив, що, безумовно, шукатиме шляхів подальшого фінансування для ліквідації заборгованості і звертатиметься як в обласне управління охорони здоров’я, так і в урядові структури.

“Іншого виходу у нас просто не лишається”, — зазначив Володимир Дибель.

У свою чергу районні очільники планують продовжити активні перемовини із шацькими колегами щодо фінансування, адже попри те, що тамтешня медицина відділилася і забрали свою частину державної субвенції, жителі озерного краю продовжують лікуватися на Любомльщині.

Загалом, і ця, й інші проблемні ситуації, яких вистачає у теперішній час, наводять на думку, що в нас на державному рівні слово “Дійте!” розуміють доволі специфічно: не як заклик до дії, а як заклик “доїти” місцеве самоврядування. Не вистачає на медицину? Шукайте на місцях! Бракує на освіту? Жебрайте в ОТГ! І подібних прикладів можна наводити безліч.

“Я сьогодні не розумію бравади наших урядовців на різних ефірах про те, як вони гарно все фінансують — у ці казки від Гройсмана медики вже не вірять. На місцях ситуація критична, — коментує ситуацію голова Любомльської райради Микола Сушик на своїй сторінці у Facebook. — Ми сьогодні виділили кошти, бо розуміємо, що лікарів та медсестер потрібно берегти, адже вони бережуть наше здоров’я. Якщо вони своєчасно не отримуватимуть заробітну плату, то залишать робочі місця, а це обернеться катастрофою. Тож я запитую, яка мета цих псевдореформ? Зробити лікарні вільними від лікарів і пацієнтів?”

Отож, сьогодні щонайменше на один місяць соціальну напруженість у медичній галузі району знято. Чи далі буде? Сподіватимемося, що так. Адже випробовувати терпіння людей — ризикована справа…

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*