Любомльщина, Старовижівщина, Ратнівщина: де білих грибів нема, а де їх врожаї вражають

08.08.2016 / Новини, Статті

Попри нарікання людей, що білих грибів ніде не видно, боровики все ж починають з’являтися на ринках Волині. На Любомльщині їх сезон лише стартує, натомість на Старовижівщині вони вже переросли, а на Ратнівщині сельчани деінде почали збирати чималі врожаї.

Вздовж траси у напрямку Любомль-Шацьк десятки сельчан пропонують лисички у средньому від 45-ти до 55-ти гривень за літр. Та от сезон білих грибів дещо припізнився. В основному через спеку, зазначають любителі “тихого полювання”.

У Ковелі на ринку ще два тижні тому першими продавцями широкого асортименту  грибів були старовижівчани. У 10-літровому відрі бабусі з села Мизове були  червоноголовці, лисички, нивні та білі гриби. За літру такого міксу просили 5 гривень. Оптом дешевше: за все відро – 20 гривень.

Бабуся розповіла, що у старовижівських лісах гриби ростуть вже повним ходом. Правда, білих небагато знаходять.

А от журналістка Старовижівської районної газети “Сільські новини” Тамара Пожарчук, яка водночас є активним грибником, зазначає, що три тижні тому боровики та “польські” гриби досить добре рясніли на борах.

“Грибам не треба дощу. Їм треба повного місяця. Вони росуть від ранкової роси. За кілограм білих грибів могла отримати 100 гривень, а за лисички – 80“, – розповіла журналістка.

Натомість житель Ратнівського району, Віктор Косінов, уже встиг цьогоріч насушити добрячий мішок боровиків. Всього за дві години він назбирав у місцевих лісах три кошелі самих лише білих. Каже, що поки не продає.

“Хто вміє шукати, той дощу не чекає, – сміється юнак. – Справді, гриби ростуть напливами: дощ піде – чекай рясний урожай. Але й багато залежить від самого грибника й від місць. Колеги з інших сіл району розповідають, що в них взагалі грибів нема. І з чим то пов’язано?”

_rjzZExVHPw2716445

Тим часом, на території Любомльщини підприємці скуповують білі гриби від сельчан по 80 гривень за кілограм. Почали з’являтися й перші продавці такого товару на шосе поміж Любомлем та Шацьком.


Ціна за півлітра маринованих білих грибів коливається вже від 60-ти до 80-ти гривень.


Сушені гриби

Середня ціна за 1 кг залежить від форми сушки:

  • цілі гриби – в середньому 500 грн
  • різані гриби – 200 грн
  • лише цілі шапочки грибів – 250 грн

Для порівняння, на Закарпатті за трилітрову банку сушених грибів просять 650 гривень.

гриби

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*