Куснищанські школярі доглядатимуть свій сад (ФОТО)

12.04.2019 / Новини

Учні Куснищанської школи біля свого навчального закладу створили сад.

Ініціатором такої ідеї став керівник шкільного лісництва Петро Антонюк. Акцію присвятили до місячника охорони навколишнього середовища. В озелененні взяв участь інженер лісових культур ДП “Любомльський лісгосп” Іван Каліщук.

За школою — невелика площа поля, яка багато років уже пустує. Сонячного ранку сюди з радісними усмішками біжать дітлахи – учні початкових класів із саджанцями у руках, аби посадити свої перші у житті деревця. Ось вони із нетерпінням чекають, поки їм старші викопають відповідні ямки до корінця. Деякі хлопчаки і самі залюбки хапають лопату. Спостерігають за вчителями, вчаться, як правильно розправляти корінь, рівно тримати стовбурець, загортати землю. Опісля – обов’язково поливають саджанець.

“Усім дітям було завдання принести по одному саджанцю плодового дерева — дички, або ж культурного. Цей сад заклали не тільки як окрасу території школи, а й з метою створення навчально-дослідної ділянки, проведення тут уроків з біології та занять з учнями шкільного лісництва, — розповідає Петро Сергійович. — Адже, на другий рік, як дерева приживуться, ми будемо прищеплювати до дичок культурні дерева, або ж експериментувати, наприклад, із кольором і сортами яблук. Сьогодні тут трудяться учні з 1 по 4 класи, вчора свої дерева висаджували школярі з 5 по 11 класи. Добре попрацювали дев’ятикласники — вихованці шкільного лісництва. Вони поїхали тракторцем в ліс і привезли 60 штук саджанців диких плодових дерев яблунь, груш, вишень, слив. Усі разом старші класи висадили три рядки. На межі із полем плануємо зробити лісозахисну смугу – домішки берези, сосни і дуба, щоб був захист від морозів та вітрів. Тут встановимо відповідну табличку і цей сад стане хорошою пам’яттю для усіх, хто його творив. Кожен запам’ятає свій рядок, а той дерево і через роки, коли на зустріч однокласників зберуться, подивляться, як росте їх сад. У нас сьогодні прийшов хлопчик-першокласник і знає, що оце обліпихове дерево біля школи колись посадив його батько, він йому показав, і давши синові саджанець, сказав: я знаю, де моє дерево, ось і тобі дерево, посади і запам’ятай, хай тут і твоє буде”.

Сад вийшов на славу: через годинку тут зарясніли у рядочках груші, яблуні, сливи, вишні, абрикоси, горіх, навіть кущики малини скраю “оселилися”. Діти радіють, що колись тут учні будуть ласувати на перерві плодами із їхніх дерев.

Озелененню у цій школі приділяють багато уваги. Багато зусиль уже за свій 7-річний освітянський трудовий стаж доклав вчитель Петро Антонюк. До слова, культури дуба і сосни візьмуть із власного невеликого розсадниxка, що біля школи, невдовзі шкілку знову засіють насінням. Навколо навчального закладу дерев уже стільки, що й не порахувати. Петро Сергійович пишається, каже, мало вже й видів лишилось, що у нас тут не росте. Показує як їх доглядають, прищеплюють, розповідає про сорти і породи. Серед мало розповсюджених — катальпа, власноруч вирощена, псевдотуга Мензіса, фундук, каштан їстівний, голландський фундук із фіолетовими листками, привезений спеціально із Голландії, сумаха пухнаста та безліч поширених порід кущів та дерев. До практичних занять у плодівництві та садінні долучають робітника школи Олександра Федонюка, який має лісову освіту та ас у щепленні. Цю благородну справу підтримують усі вчителі та пишаються своєю територією.

Любомльський держлісгосп забезпечить матеріалом для обгородження саду та посприяє у виготовленні інформаційної таблички, які невдовзі тут встановлять.

Люба ХВАС
прес-служба ДП “Любомльський лісгосп”

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*