Коротка прогулянка на природі може знизити рівень стресу

11.04.2019 / Новини

Регулярна неспішна 20-30-хвилинна прогулянка допомагає знизити рівні кортизолу і альфа-амілази, які є біомаркерами стресу.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Мічиганського університету, опубліковані у статті в журналі Frontiers in Psychology, – передає Громадське.

36 учасників дослідження протягом восьми тижнів мінімум тричі на тиждень по десять хвилин і більше виходили на природу у зручний для них час. У кінці першого, третього, п’ятого та сьомого тижня учасників просили зібрати зразки слини до і після прогулянки. Учасників попросили гуляти там, де вони б «відчували єднання з природою», зазвичай люди обирали парк або ліс. За результатами аналізів, вчені з’ясували, що рівні кортизолу і альфа-амілази у слині помітно падають після прогулянки.

Цікаво, що зниження альфа-амілази вчені відзначали тільки у випадку неспішної ходи або просто сидіння.

Рівень кортизолу в слині учасників після прогулянки знижувався приблизно на 21,3% в годину: для порівняння, середній рівень упродовж дня становив 11,7% в годину. Рівень альфа-амілази знижувався на 28,1% за годину у порівнянні з природними 3,5% в годину протягом дня.

Найбільш ефективний вплив на біомаркери стресу спостерігали після прогулянки тривалістю від 20 до 30 хвилин.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*